Sabit faiz ve değişken faiz arasındaki fark nedir?

Tüketim çılgınlığı içerisinde bir zamanda yaşıyoruz ve tüketimi pompalayan krediler hayatımızın bir gerçeği. Ama kredilere batmış bir hayat içerisinde tüketme döngüsü, mutluluk ve huzur getirmiyor. İnsanlar aldığı kredileri harcıyorlar ve yarına aldıkları kredileri ödemek için daha çok çalışarak hazırlanıyorlar. Her defasında katlanan borçları, kendilerinin daha fazla çalışmasına neden oluyor. ama kendileri için değil, aldıkları kredilerin faiz ve ana borcunu ödemek için. Her ne kadar eleştiri yöneltirsek yöneltelim, kurulan düzende faiz bir gerçek olgu durumunda. Faizin insan hayatı üzerinde ki etkisini yazsak ve hak versek de, hattı zatında bunun ekonominin temel yapı taşıymış gibi fakültelerde öğretilmesi, olayı başka boyutlarıyla ele almaya müsaade etmiyor.dusuk-faiz

O zaman faize alakalı bazı kriterleri öğrenerek, hayatınızda kullanacağınız kredilerden en azından daha az borçlanarak kurtulmayı ve sıyrılmayı öğrenebilirsiniz. Sabit faiz ve değişken faiz bunlardan birisi. Konut kredisi veya daha farklı kredi ihtiyacı olan kişinin sabit mi, değişken mi gibi sorulara cevap verebilmesi gerekir. Eğer harcamalarınızı düşünüyor ve faiz konusunda tekinli olunması gerektiğine inanıyorsanız, bankalara elinizi ve kolunuzu kaptırmamanız için bilgili olmanızı gerekir. Sabit faiz, ülke ekonomisinin kötü gidişatından veya iyi durumlarından etkilenmeyen faiz demek oluyor. yani alacağınız kredi üzerinde sabit faiz uygularsanız, bu durumda her ay faiz oranı sabit kalır. Ancak değişken faiz uygularsanız, ülke ekonomisinin gidişatına göre değişmeler söz konusu olur. Kötü yönlü veya iyi yönlü gidişlerde, faiz oranında düşme ve artma meydana gelir. Bu da borçlanmanızın artması veya azalması demek. Riskli bir durum diyebiliriz.

Ancak, sabit faizi seçerek, ülke ekonomisinin iyi gitmesin yönünde düşen faiz oranlarından “refinans” yoluyla yararlanma imkanınız var. yani değişken faizde, kötüden de etkilenme riski varken, en azından sabit faizle kötü durumlardan etkilenmekten kurtulursunuz. Refinans imkanıyla da, iyi yönlü gidişten hissenize düşeni alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın