S.O.S. nedir?

Çoğu insanın denizde geçen filmlerde gördüğü S.O.S. sinyali, günlük hayatta karşımıza çıkmasa da birçok kişi tarafından bilinmektedir. S.O.S. uluslararası mors alfabesinde kullanılan, acil durum sinyalidir. Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturulan mors alfabesi, telgraf sinyalleri ile haberleşme için kullanılan bir kod olarak kısa süre içerisinde tüm dünyada kullanılmıştır. Zaman içerisinde her ülke, mors alfabesi ile haberleşirken acil durumlarda kullanılması için kendine has bir acil durum kodu geliştirmiştir.

S.O.S. acil durum sinyalinin açılımı hakkında birçok farklı görüş vardır. İngilizce “Save Our Ship” yani gemimizi kurtarın ya da “Save Our Souls” yani ruhlarımızı kurtarın şeklinde birçok farklı açılım, S.O.S. acil durum sinyali için kullanılmıştır. Ancak aslında mors alfabesinde kullanılan S.O.S. acil durum sinyalinin herhangi bir anlamı yoktur. 1905 yılında ilk defa Alman hükümeti tarafından kullanılan S.O.S. kodu, daha önce yürürlükle olan C.Q.D. kodunun bazı durumlarda tam olarak anlaşılamaması nedeni ile geliştirilmiştir.

S.O.S. yardım sinyalinde bu harflerin kullanılması ise tamamen mors alfabesinde “…—…” şeklinde çok basit ve karıştırılması imkansız olan bir şekilde yazılmasıdır. Daha önce kullanılan C.Q.D. sinyalinin açılımı ise; C.Q. harflerinin denizcilikte “mesaj geliyor” anlamına gelmesi ve sona eklenen D harfinin “Danger” yani tehlike anlamı ile “tehlike mesajı geliyor” şeklinde kullanılmaktaydı.

Ancak Almanlar özellikle yardım sinyalinin anlamından çok, mors alfabesinde kolay bir şekilde anlaşılmasının önemli olduğunu düşünerek; 3 kısa, 3 uzun ve tekrar 3 kısa sinyal gibi herkes tarafından anlaşılabilen S.O.S. harflerini seçmiştir. Mors alfabesinde tüm iletişimler her harften sonra beklenirken, sadece S.O.S. sinyali aralıksız tek seferde verilmektedir. Bu durum S.O.S. yardım sinyaline özel ve sadece bu sinyalde kullanılan bir durumdur.

Bir Cevap Yazın