Rota virüsü enfeksiyonu (zehirli ishal) nedir?

rotaRota virüsü enfeksiyonu ya da zehirli ishal olarak bilinen rahatsızlık özellikle çocukluk çağında rota virüsünün etkisiyle oluşan bir ishal türüdür. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan çocukları böbrek yetmezliğine kadar götürecek bir sürecin yaşanmasına sebep olabilir. Rota virüsü ince bağırsağa yerleşip, çok şiddetli ishal ve kusmayla birlikte etkisini gösterir. Vücudun sıvı kaybına sebep olan rota virüsü oldukça tehlikeli sonuçların yaşanmasına sebep olur. Tıpta rota virüsü enfeksiyonu olarak adlandırılan bu durum, halk arasında zehirli ishal olarak anılır. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocuklar bu rahatsızlığı yaşamaz ya da hafif bir şekilde atlatabilir.

Rota virüsü enfeksiyonu nedir?

Bu enfeksiyon türü akut başlangıçlı bir ishaldir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler ve 5 yaşın altındaki çocukları etkisi altına alır. Karın ağrısı, kusma, su kaybı, ateş ve halsizlik rahatsızlığın en belirgin özellikleridir. Gelişmekte olan ülkelerin en fazla görülen enfeksiyonları arasında yer alır. Tehlikeli bir ishal türü olduğundan, aşı takviminde yer almasa bile, rota virüsü aşısı çocuklara ücretsiz olarak yapılır. Zehirli ishalin bulaşmasından sonra kuluçka dönemi 1-3 gün kadar sürer. Virüsler ishalin görülmesiyle beraber, 10-12 gün süreyle dışkıdan atılır. Virüsün bulaşıcılığı ağızla, temas yoluyla ve dışkı ile olur. Ayrıca virüsün solunum yoluyla da bulaştığı izlenmiştir.

Rota virüsü enfeksiyonunun belirtileri nedir?

Rota virüsü vücudu etkilediği zaman hastalarda kusma, karın ağrısı ve kilo kaybı etkileriyle birlikte ishal oluşur. Bu virüsün genellikle mayıs ve haziran aylarında etkili olduğu izlenmiştir. Ancak tüm yıl boyunca görülebilir. Bebeklerde ve çocuklarda 3-8 gün kadar devam eden yoğun ishal etkili olur. Hastaların hızlı bir şekilde kilo kaybettiği görülür. Bu virüs aynı zamanda insanlar arasında bulaşıcı özelliğe sahiptir. Yetişkinleri bile temasta olurlarsa, etkisi altına alabilir. Sürekli tekrarlayıcı özelliği bulunur. Fakat ilk yaşanan süreçte en ağır geçen dönem olduğu belirlenmiştir.

Rota virüsü enfeksiyonundan korunma yolları ve tedavisi nedir?

Bu rahatsızlıktan çocukları korumak için, ilk altı ay içinde aşılanması gerekir. Eğer bu sürede aşılama yapılmadığı takdirde, bundan sonra aşı yapılması tavsiye edilmez. Çünkü bu süreçten sonra aşının yan etkileri olabilir. Altı ay içinde aşılanan çocukların ishale yakalanması durumunda, rahatsızlığın etkileri çok hafif olur. Tedavisi sırasında bol miktarda sıvı alınması, ishal kesici ilaçların kullanılması gibi tedaviye yardımcı olacak önlemler alınmalıdır. Sıvı alımına özellikle dikkat edilmelidir. Virüs kökenli bir rahatsızlık olduğundan, antibiyotik tedavisi işe yaramamaktadır.  Ayrıca genel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Ellerin ve bedenin temizliği yapılmalıdır. Özellikle çocukların toplu halde olduğu kreş, okul gibi yerlerde daha dikkatli olmak gerekir. Bulaşıcılık olduğundan, hasta olan çocukların diğer çocuklarla teması önlenmelidir. Bu önlem alınmazsa virüsün diğer çocuklara bulaşması ve yaygınlaşması önlenemez. Bunun yanı sıra çocuğun bakımıyla ilgilenen anne ve babaların da kendilerini bu virüse karşı koruyacak önlemleri alması gerekir.

Bir Cevap Yazın