Rap nedir?

rapHip-hop kültürünün olmazsa olmazı rap; şiir sözlerinin belirli bir alt müzik ile birleştirilmesiyle oluşan müzik türüdür. Daha çok kafiye ve akıcı cümleler kullanılan bu müzik türünde anlama önem verilmektedir.

Doğuşu siyahi insanların beyaz insanlara karşı eşitlik için baş kaldırdığı yıllara dayanan rap müzik, geçmişten günümüze oldukça hızlı bir şekilde yol almıştır.

O dönemde siyahi aileler dışarıdaki karışıklıklardan çocuklarını uzak tutmak için onları sanata yönlendirmişlerdi. Bu yönelim siyahi gençlerin haklarını müzikle aramaları fikrini doğurdu. Böylelikle rap müzik sert bir üslup ve vurucu sözlerle sivrilerek kendini gösterdi. Tüm dünyada duyulan bu hak arama mücadelesi Amerika Birleşik Devletleri’nin tepki almasına neden oldu. Böylelikle siyahi Amerikan vatandaşları hem kendi müziklerini oluşturmuş hemde daha rahat bir yaşam sürdürmeye başlamışlardı. Rap müziğin temellerinin Afrika’da atıldığı söylense de ilk örnekleri Amerika Birleşik Devletleri sınırlarında yaşayıp, Amerikan vatandaşı kabul edilmeyen siyahi insanlar tarafından verilmiştir. Ezilmekten kurtulmak isteyen bu insanlar müzik sanatı ile seslerini daha rahat ve daha anlaşılır duyurabilmişlerdir. Bu sebeple rap parçaları diğer türlere göre daha asi ve daha sert olabilir.

Rap müzik eski ve yeni tür rap olarak ikiye ayrılabilir. Eski tür rap müzikte Tupac, Biggie, Snoop Dogg ve daha pek çok usta isim vardır. Adından da anlaşılacağı gibi günümüzdeki alışılmış raplerden daha farklı alt müzikleri, kafiye ve sözleri yer almaktadır. Yeni tür rap müzikte ise Eminem, 50 Cent, Wiz Khalifa ve hatırı sayılır pek çok usta isim bulunmaktadır. Yeni tür rapte kafiye ve tonlamalar ön planda olup parçaların sözden çok verdiği hisse önem verilmektedir. Buna karşın isimleri geçen bu söz ustalarının kalemleri de oldukça güçlüdür.

Türkiye’de rap müzik büyük bir hızla gelişmektedir. Türkiye’de Ceza, Sagopa Kajmer, Fuchs gibi isimler bu müzik türüne büyük katkıda bulunmuş isimlerden bir kaçıdır. Yarışma programlarında kadar gelen bu müzik türü mzalesef radyolarda ve pek çok müzik kanalında hâlâ kendine yer bulamamaktadır.

Rapte ‘Underground’ denilen, albüm satışı yapmayan veya yeni başlayan isimlerin yer aldığı Türkiye’de ‘Yeraltı’ olarak geçen topluluğun hızla büyümesi de rap müziğin gelişiminin bir göstergesidir.

Bir Cevap Yazın