Rakı nasıl içilir?

Rakı, Anadolu topraklarında keşfedilmiş ve Türklerin milli içkisi sayılan, üzümden yapılanimage alkollü bir içkidir. Türkiye’de üzümden yapılmasına karşın, özellikle uzun yıllar Türk egemenliğinde kalan Balkan devletlerinde üzümün yanında, erik , pirinç, elma gibi  meyvelerden damıtılarak da yapılmaktadır. Son dönemlerde baklava, yoğurt gibi rakıyı da Yunanistan sahiplenmeye çalışmaktadır.

Rakı nasıl içilir?

Rakı sek veya su karıştırılarak içilebilir. Rakının tadı daha çok sek içildiğinde alınır, ancak su eklenmesi durumunda tadı yumuşatılarak da içilebilir. Bu konuda bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Rakı kesinlikle votka veya bira gibi buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Buzdolabında muhafaza edildiğinde kristallenme meydana gelir ve tadı kaçar. Sek içildiğinde içine buz atılmamalıdır. Aksi halde tıpkı buzdolabındaki gibi kristallenme meydana gelerek tadının bozulmasına yol açar. Buz ile birlikte içilmek isteniyor ise mutlaka su karıştırılmalıdır. Ancak karıştırılan su bardağa koyduğunuz rakının yarısını geçmemelidir. Geçerse yine tadı kaçacak ve zevk vermeyecektir.

Rakının yanında ünlenen mezeler vardır. Rakı sadece kırmızı et, balık ve tavuk gibi et türevleri ile içilmez. Yanında haydari, tarator, fava, köz biber, kırmızı biber, zeytinyağlılar, deniz börülcesi, peynir, kavun, havuç ve benzeri mezeler kullanıldığında daha hoş tatlar bırakır. Çok fazla yiyecek seçeneği ile rakı sofraların vazgeçilmezi olmuştur.

Rakı adabı

Rakı Türk milli içkisidir. Türk toplumunda aileler, aile fertlerini birbirine daha da yakınlaştırmak için yemeklerde kullanır. Rakı masasında oturan en yaşlı kişiye saki denir. Rakıyı servis etme görevi sakinindir. Kesinlikle daha genç olan aile bireyleri rakıyı servis edemez. Saki kadeh kaldırmadıkça masada içki içilemez.

Rakı Türk toplumunda aile dışında arkadaşlar ile içilmektedir. Ancak saki yine yaşça en büyük olandır. Herkesle içilmemelidir, çünkü rakı Türkler için bağ güçlendirme vasıtalarından biridir. İçmeyi bilmeyenler ile masaya oturulduğunda rakıdan alınacak tad azalır.

Bir Cevap Yazın