Rahim kanserinin risk faktörleri nelerdir?

Rahim kanseri endometrium olarak tanımlanan rahim iç zarındaki kanserleşmedir. Rahim üst tarafta gövde olarak adlandırılan bölüm ve alt tarafta vajinaya doğru uzanmış olan iki bölümden oluşur. Gövdenin iç bölümü endometrium olarak adlandırılır. Adet döneminde olan bir kadının endometriumunda değişiklikler olur. Siklusun son döneminde endometrium dökülür ve âdetin oluşumunu sağlar. Kadınlar bu adet döngüsünü menopoz dönemine kadar yaşamaktadır. Rahim kanserine neden olan faktörler tam olarak bilinmemektedir. Fakat bu konuda bazı risk faktörlerinin etkili olduğu kabul edilir. Bu risk faktörlerinin değerlendirilip, zamanında alınan önlemlerle rahim kanserinden korunmak için çalışılmalıdır. Kadınlar yaşamlarında düzenli olarak jinekolojik muayenelerini ihmal etmedikleri zaman, rahim kanseri erken dönemde teşhis edilir ve tedavi edilebilir.

Rahim kanserinin risk faktörleri nedir?

Meydana gelen çoğu kanserlerin hormon bağımlı olduğu bilinir. Kadınların hormon düzensizliği yaşaması rahim kanserine sebep olabilir. Kadınların yumurtalıklarından salgılanan ve âdetin düzenli olmasını sağlayan progesteron ve östrojen hormonları bulunmaktadır. Bu hormonların düzenli olarak salgılanması halinde adetler meydana gelir. Kadınların erken yaşta adet görmesi, menopoz dönemi, kısırlık ve obezite gibi etkenler östrojen hormonunu arttıran faktörlerdir.

  • Toplam adet sayısı: Kadınların erken yaşında başlayan ve ileri yaşlarına kadar devam eden adetler rahim kanseri risk faktörünü arttırır.
  • Tamoxifen: Bu ilacın kullanımı meme kanserinde olmaktadır. Ancak kullanılan ilaç rahim kanseri riskini arttırabilir. Bunu doktorun hastaya daha önce belirtmesi gerekir.
  • Östrojen tedavisi: Menopoz dönemine girmiş olan kadınların yakınmalarını azaltabilmek için östrojen hapları kullanılmaktadır. Östrojen tedavisinin etkileri progesteron hormonu kullanılmasıyla azaltılabilir. Ancak bu durum meme kanseri riskinin artmasına neden olacağından, uygulamada pek tercih edilmez. Bu nedenle doktor kontrolünde bu tedavi için uygun bir çalışma yapılmalıdır. Kadınlar östrojen tedavisini almayı istemeyebilir. Kadınlar bu dönemlerinde daha dikkatli olmalı, kanamalarını düzenli olarak takip etmelidir.
  • Over hastalıkları: Bu rahatsızlıklar kadınlarda östrojen hormonun miktarını arttırabilir.
  • Hayvani yağlardan zengin diyet uygulamaları: Bu tarz beslenme şekli kadınlarda rahim kanseri riskini arttırdığı gibi, vücutta diğer kanser türlerinde de etkili olur.
  • Şeker hastalığı öyküsü: Şeker hastalığının ailede genetik olarak görülmesi, rahim kanseri açısından risk olarak kabul edilir.
  • Meme kanseri ve over kanseri: Bu kanser türlerine yakalanan kadınlara pelvik bölge ışın tedavisinin yapılması rahim kanseri açısından risk oluşturur.

Rahim kanserinden korunmak için ne yapılmalıdır?

Doğum kontrol hapı kullanmak, rahim kanserinin oluşma riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu ilaçların kadınları koruma etkisi 10 yıl süreyle devam eder. Ayrıca vücut ağırlığının normal oranda kontrol altına alınması, şeker hastalarında kan şekeri seviyesini dengelenmesi rahim kanseri riskinin azalmasına yardımcı olur. Menopoz dönemine girmiş olan kadınlar östrojen tedavisiyle ilgili doktoruyla detaylı olarak görüşmelidir. Endometriumun büyümesi sonucunda oluşan hiperplazi basit şekliyle olduğunda ilaçla tedavi edilebilir. Fakat düşük oranda da olsa rahim kanserine sebep olabilir.

Bir Cevap Yazın