Prostat neden büyür?

Prostat bezinin büyümesi sanılanın aksine; sadece bazı insanlarda değil, tüm erkelerde belirli bir yaştan sonra görülen bir durumdur. Prostat bezi genellikle 40’lı yaşların sonralarına doğru erkeklik hormonu üretiminin azalması neticesinde büyür. Prostat bezinin büyüklüğü hastalığın gelişmesindeki temel neden olmamak ile beraber, sağlık sorunlarının asıl nedeni kişinin vücut yapısının prostatın büyümesi karşısında verdiği tepkidendir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda tüm erkeklerin prostat bezi büyümesine rağmen sadece bazı erkekler prostat bezinin büyümesine bağlı olarak rahatsızlık yaşar.

Prostat bezini hücreleri vücuttaki hormon düzensizliklerine karşı çok hassas yapıdadır ve ilerleyen yaşlarda vücudun hormon düzensizliklerinden etkilenerek büyürler. Bu büyümenin sonucunda prostat bezi genişler ve idrar yolu üzerinde bir baskı oluşmasına neden olur. Ancak bu büyümenin tıbbı olarak belirlenmiş bir derecesi yoktur çünkü bazı erkeklerde çok fazla büyüyen prostat bezi herhangi bir soruna neden olmazken, bazı erkeklerin prostat bezinde görülen çok küçük büyümeler dahi oldukça ciddi sağlık problemleri yaşamalarına neden olabilmektedir.

Ayrıca toplumumuzda prostat bezinin büyümesinin nedeni olarak ayakta tuvalet ihtiyacının giderilmesi gösterilmektedir. Prostat bezinin büyümesi üzerinde yapılan tüm bilimsel araştırmalar, ayakta tuvalet yapmanın prostat bezi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olduğu sonucunu ortaya çıkartmamıştır. Prostat bezinin asıl büyüme nedeni kişinin erkeklik hormonunun azalması ve bunun sonucu olarak hormon düzensizliğinden etkilenen prostat bezi hücreleridir.

Prostat hastalıkları ile ilgili bilinen bir diğer yanlış da, prostat bezinin kullanılan ilaçlarla küçülerek sağlık sorunlarının önlenebileceğidir. Modern tıbbın her geçen gün daha da fazla geliştiği günümüzde yapılan sayısız araştırmaya rağmen prostat bezini küçülterek eski haline getirebilecek bir ilaç henüz geliştirilememiştir. Prostat bezi bir defa büyüdükten sonra kullanılan hiçbir ilaç prostatın küçülmesini sağlamamaktadır. Prostat hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların tamamı, kişinin daha rahat bir şekilde tuvalet ihtiyacını giderebilmesi ve idrarın tamamının vücuttan atılabilmesini sağlamak içindir.

Prostat bezi büyüyerek sağlık sorunlarına neden olduktan sonra prostatın küçülmesini sağlayabilecek tek uygulama, cerrahi müdahaledir. Günümüzde açık ve kapalı prostat ameliyatı olarak adlandırılan iki teknik vardır. Prostat bezi sadece bu tür cerrahi operasyonlar ile küçültülebilmektedir. Gelişen teknoloji lazer tekniği ya da plazma kinetik prostat ameliyatı tekniği gibi kapalı operasyonlar yapılabilmesine imkan tanımaktadır.

Bir Cevap Yazın