Proforma fatura nedir?

ProformafaturaTicaret hayatının gelişimiyle birlikte, bir çok satış biçimi karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesi de, proforma fatura cinsidir. Proforma fatura, Satıcının alıcı firmaya teklif sunduğu fatura çeşididir. Bu fatura türü bilgilendirme amaçlı olacağından ötürü, mal sevkiyatı ya da para ödenmesi söz konusu değildir. Şayet alcı kabul ederse,  imzalayıp geri gönderir ve anlaşmayı kabul etmiş olur. Bu fatura satıcı ile aralarında yaptıkları bir sözleşme niteliği taşımaktadır. Faturanın üzerinde, ürün hakkındaki tüm bilgilere ulaşılması gerekmektedir. Hiçbir mali yükümlülük yaratmazken, gerçek fatura yükümlülüğü yaratmaz.

Proforma fatura genellikle dış ticarette kullanılırlar. Kullanımları sadece talebe bağlı olduğundan, fatura benzeri olduğundan, üzerinde malın fiyatı, özellikleri, miktarı ve satış şartları olmaktadır.

Proforma fatura üzerinde, malın cinsi, fiyatı, özellikleri, nakliyat tarihi gibi detaylar verilmekte, alıcıyı bilgilendirmesinde önemli rol oynamaktadır.

Proforma fatura, alıcıyı bilgilendirmek için hazırlanıp sunulur. Alıcının kabul etmesi durumunda proforma fatura asıl satış faturasına dönüştürülür.

Proforma fatura ile verilen teklifin kabul edilmesi durumunda; anlaşma sağlanır ve sevkiyat işlemine onay verilmiş olur.

Proforma fatura üzerinde 12 ana madde bulunması zorunludur;

1- Tarih,
2- Malın cinsi,
3- Satıcının ve tüketicinin adı ve adresi,
4- Ödeme biçimi,
5- Malların menşesi,
6- Hizmetin tutarı,
7- Malların miktarları,
8- Sevkiyat şekli,
9- Malların detaylı açıklaması,
10, Teslimat şekli,
11- Sigorta prim tutarları,
12, Düzenleyen yetkilinin imzası

Kısaca; Proforma faturaları, malın sevkiyatını gerçekleştirebilmek için alıcı firmaya hazırlanan teklif verme biçimindeki faturadır diyebiliriz.

Bir Cevap Yazın