Prekast nedir?

Üstün mukavemet sağlayan bir beton uygulaması olan Prekast, başta ABD olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde 70’li yılların sonlarından itibaren kullanılmaya başlamıştır. Ülkemizde de son dönemde kullanımı yaygınlaşan prekast, basit bir beton karışımı olmamakla birlikte içeriğinden uygulanma tekniğine kadar farklı bir yapısal malzemedir. Yer tür yapıya uygulanabilme özelliğine sahip olan prekast, yüksek dayanıklılığı kadar mimari uygulamalar açısından da büyük avantaj sunmaktadır. Dünyada “Glass Fiber Reinforced Concrete, GFRC” olarak bilinen prekast, fiber beton kaplama ya da çimento panelleriyle birlikte birçok farklı mimari uygulamada kullanılmaktadır.

Silis kumuyla yüksek kalite beyaz çimentonun hassas bir oranda karıştırılması ile elde edilen çimento harmanı, cam elyafı ve polimer katkısıyla birlikte kalıplara dökülür. Prekast uygulamalarda kullanılan kalıplama tekniği bilindik uygulamalardan tamamen farklı olarak bu iş için özel olarak geliştirilmiş bir püskürtme yöntemi kullanılmaktadır. Çimento harmanına katkılan polimer yardımıyla karşımın homojen hale gelmesi sağlanır ki, prekast hem uygulama hem de mukavemet açısından üstün özelliklere sahip olsun. Prekast uygulamasıyla klasik yöntem kullanılarak uygulanan demir donatılı betonla aynı dayanıklılık sağlanmaktadır. Ancak prekastı üstün ve avantajı yapan aynı mukavemete sahip olmasına rağmen klasik beton uygulamaya göre çok daha hafif olmasıdır.

Her kalıpla üretilir olması, prekastın mimari uygulamalar için gerçek anlamda geniş seçenek sunmasını sağlar. Prekast her türlü forma sahip olarak üretilebileceğinden en farklı mimari projelerde dahi kullanılabilir ve dayanıklılık konusunda üstün verim alınabilir. Dekorasyon malzemesi olarak da oldukça yaygın kullanılan prekast, çelik karvas ile desteklenerek daha da üst taşıma limitleri sunabilir. İnce olarak da döküm yapılabildiğinden dış cephe kaplaması olarak da uygulanabilen prekastın inşaat sektörü için çok işlevli bir ve avantajlı bir ürün olduğu söylenebilir. Prekast dayanıklı yapısıyla uzun ömürlü bir malzeme olduğu için uzun süre boyunca bakım masrafı gerektirmez ve böylece ekonomik bir avantaj da sağlar.

Dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılan prekast su ve nemden ısı ve sese kadar yüksek bir izolasyon sağlayabilmektedir. Bu aşamada izolasyonun amacı belirlenerek prekast üretiminde kullanılan çimentonun miktarında değişiklik yapılabilir. Beyaz çimento miktarının arttırılması ya da azaltılması ile ürünün istenilen amaca daha uygun ve verimli hale getirilebilmesi sağlansa da, bu işlem oldukça hassas bir şekilde ve muhakkak konunun uzmanları tarafından yapılmalıdır. Cephe giydirme ve mimari hataların giderilmesi, montaj kolaylığı gerektiren bölgelerde kaplama olarak, su ve akustik yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın