Piercing nedir?

küpeTürkçe tam karşılığı bulunmamakla birlikte hızma olarak ifade edilebilen piercing, her ne kadar modern kültürde genellikle alternatif tarzların simgesi haline gelen bir takı gibi görünse de aslında yüzlerce yıldır dünya üzerinde pek çok toplumda yeri olan bir uygulamadır. Ülkemizde Anadolu kültüründe olduğu gibi Amerika Kıtası’ndan Afrika’ya çok geniş bir coğrafyada kullanılan piercing takıları, yüz ve vücudun çeşitli bölgelerine takılır. Kıkırdağın ya da yağ tabakasının sivri bir cisimle delinmesi ile takı takılması söz konusu olduğundan, bu işlemler için İngilizce “sivri bir cisimle delmek” manasına gelen “Piercing” kelimesi kullanılır. Piercing uygulamalarını bir tür vücut süsleme sanatı olarak görenler olduğu gibi, vücudun çok çeşitli yerlerine takı takılması söz konusu olduğundan bu uygulamaları mantıksız ve hatta itici bulanların sayısı da oldukça fazladır.

Geleneksel bir takı türü olan Piercing, yöresel olarak değişkenlik gösteren uygulamalara ev sahipliği yapmaktadır. Zira ülkemiz için Piercing sözcüğü hızma olarak kullanılabilir. Zira Anadolu kültüründe yüzlerce yıl öncesinde dahi kadınların burunlarına çeşitli metallerden küpe taktığı bilinmektedir ve bu da modern kültürde “Piercing” olarak geçen bir uygulamadır. Afrika yerlilerinde sosyal statü simgesi olan ve kişinin kabile içindeki konumunu ifade eden takı uygulamaları da bulunmaktadır. Sadece yüz bölgesine değil vücudun çok çeşitli yerlerine takılan küpe ve diğer cisimler, bazı Afrika kabilelerinde hala önemli bir ifade biçimidir. Bu sebepten ötürü zannedildiği gibi Piercing uygulamaları modern kültürle birlikte doğmuş ve bir görsel ifade biçim değildir. Tamamen aksine yüzlerce yıldır insanlar arasında süre gelen takı uygulamalarının modern bir yorumudur.

piercingGünümüzde başta yüz olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerine takılan neredeyse tüm metal objelere Piercing denmektedir. Ancak Piercing uygulaması ile deriye takılan küpe ya da farklı cismin metal olması, görsellikten ziyade sağlıkla ilgili bir durumdur. Alerji tehlikesi bulunmayan “tıbbi çelik” maddeden yapılan takılar, Piercing uygulamaları için en sağlıklı tercihlerdir. Başta altın olmak üzere, Platin, Niyob ve Titanyum gibi madenlerin kullanıldığı Piercing uygulamalarında, çizilerek üzerinde bakteri yerleşimine izin vermeyecek metaller tercih edilir. Altın her ne kadar diğer maddelerle etkileşime girmediği için Piercing uygulamaları için uygun bir seçim gibi görünse de, yumuşak bir maden olması altın yüzeyinde gözle görülmesi zor ancak bakteri oluşumu için uygun çizikler oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebepten ötürü Piercing uygulamaları ile genellikle tıbbi çelik kapsamına giren implantlar kullanılır.

Bir Cevap Yazın