Paraşüt nedir?

Paraşüt, insan ya da başka bir nesnenin atmosfer ortamında, havanın kaldırma kuvvetinden yararlanarak, yavaş ve uygun bir şekilde yere inmesini sağlayan bir gereçtir. Arap mucit Abbas Kasım İbn-i Firnas’ın ( M.S. 810-887 ) Kordoba’da paraşüte çok benzer bir araç kullandığı tarih kayıtlarında bulunmaktadır. Paraşütün ilk örneklerini Çin’lilerin de kullandığı bilinmektedir. Ünlü ressam ve heykeltıraş Leonardo Da Vinci’nin de paraşütle ilgili bazı çizimleri vardır. İtalya’da 1470 yıllarından kalan bazı başka paraşüt çizimleri de bulunmaktadır. 1595 yılında İtalyan Fausto Veranzio’nun yaptığı bu çizimler Da Vinci’nin yaptığı çizimlerden çok daha ileri seviyede olduğu görülmektedir. Günümüzdeki paraşüte en fazla benzeyenparaşüt, 1783 yılında Fransız Louis-Sebastian Lenormand adlı mucit tarafından keşfedilmiş ve yapılmıştır. Sonrasında da 1797 yılında Andre Jacques Garner, bir sıcak hava balonuyla yükselerek, ilk paraşüt atlayışını yaparak tarihe geçmiştir.

Paraşüt, günümüzde spor dallarının içinde olan bir disiplin olarak kabul edilmektedir. Paraşütle atlamanın güvenlik dışındaki kuralları olmadan yapılan düşüşe serbest paraşüt atlayışı denmektedir. Serbest paraşütçülük, askeri ve sivil serbest paraşütçülük olarak ikiye ayrılabilir. Askeri serbest paraşüt, askeri amaçlı serbest atlayış teknikleri, sportif askeri atlayış ve 4’lü formasyon atlayışı olarak kendi içinde şekillenmektedir. Sivil serbest paraşüt ise, hedef paraşütçülüğü, stil atlayışı, 2’li, 4’lü ve 8’li formasyon atlayışları, skysurf, Freestyle, freefly ve canopy formasyon olarak çeşitleri bulunmaktadır.

Yamaç paraşütü, 1980’li yıllarda geliştirilen ve serbest paraşütlerle yüksek yamaçlardan koşarak uçmaya olanak sağlayan ekstrem bir spor çeşididir. Sivil havacılık literatüründe, çok hafif hava aracı olarak adlandırılır. Kolay taşınabilirliği nedeniyle, yolu olmayan sarp kayalık ve tepelerden kalkış yapılabilir.

Bir Cevap Yazın