Pankreas nedir?

Pankreas karın boşluğunda bulunan, etrafı diğer organlarla kaplı iç ve dış salgı üreten bir salgı bezidir. Pankreasın dokusunun büyük bir bölümü hazmı kolaylaştıran salgılar üreten alveoler bez dokusundan oluşmuştur. Salgılanan dış salgılar kanal aracılığıyla on iki parmağına akar. Pankreas özsuyu adı verilen bu salgı sindirim için, önem taşır. İçeriğine amilaz, lipaz ve tripsin bulunur.

pankreas

Bunlar karbonhidrat, protein ve yağ hazmında etkilidir. Langershans adacıklarında üretilen iç salgılar da kan şekerinin düzenlenmesine yarar.Pankreasın yapısı çekice benzer. Kırmızıya çalan rengi vardır. Ağırlığı 70-100 gram, boyu ise 15 cm kadardır. Baş, boyun, gövde ve kuyruktan oluşan dört bölüme ayrılır. Kuyruk kısmı dalağa kadar uzanır. İçinde iki tane boşaltım kanalı bulunmaktadır. Wirsung ve Santorini adı verilen kanallar salgıları on iki parmak bağırsağına boşaltır. Wirsung tüm gövde boyunca pankreası kat eder. Diğerine göre daha büyüktür. Pankreasın rahatsızlıkları belirsiz ve çok çeşitlidir. Diğer organların hastalık belirtileri ile karıştırıldığından, hastalıklarında teşhisi zordur.

Pankreas hastalıkları nelerdir?

Had Pankreatit: Pankreasın akut iltihaplanması olan hastalık, alkol tüketimi, dengesiz beslenme ve safra kesesinin hastalıkları sebebiyle oluşur. Ani karın ağrısı ile birlikte huzursuzluk ve bitkinlik yapar. Öldürücü etkisi olan bir hastalıktır.

Müzmin Pankreatit: Pankreasın müzmin şekilde iltihaplanması hastalığa sebep olur. Alkol ve beslenme yetersizliği sebebiyle oluşan hastalık ağrı ile baş gösterir. Kilo kaybı, şeker dengesizliği ve hazımsızlık belirtileri verir. Hasta ilaç ve ağrı kesiciler ile rahatlatılmaya çalışılmalıdır.

Pankreas Kanseri:50 yaş üzeri erkeklerde daha fazla görülen hastalık, sarılık, kilo kaybı ve şiddetli ağrı ile belirti vermektedir. Tümörün pankreasta ki yerleşim yerine göre tedavisi yapılmaktadır. En zor tedavi kuyruk kısmında yerleşmiş olan tümörler dedir.  Baş kısmında olanlar ise, cerrahi yöntemler yardımıyla tedavi edilmektedir.

Pankreas hastalıklarında yapılan testler nelerdir?

Yapılacak kan ve idrar testleri ile pankreasın durumu hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. AST, ALP, ALT, CA-19,9, amilaz, lipaz ölçümlerinin yapılması gerekir. Tümör tespit edilirse araştırma için, batın ultrasonografisi, bilgisayarlı batın tomografisi, PET, endoskopik tomografi tetkiklerinin yapılması önemlidir.

Sağlıklı günlerin sizlerle olmasını dilerim..

Bir Cevap Yazın