Palmiye yürür mü?

Socratea Axorrhiza adı verilen Yürüyen Palmiye, palmiyegiller familyasından orta ve kuzey Amerika’daki tropik yağmur ormanlarının bir üyesidir. Bu palmiyeye yürüyen palmiye adı ise, güneş ışığından faydalanabilmek ve ona yaklaşabilmek için köklerini kullanarak yaklaşık olarak senede bir metre ilerleyebilmesinden ve yer değiştirebilmesinden dolayı verilmiştir.

Socratea Axorrhiza ( yürüyen palmiye ) yaklaşık 12 metre uzunluğa kadar ulaşabilirler. Ağacın gövdesi, ev ve başka yapıların inşa edilmesinde kullanılmaktadır. İnşa işlemlerinde ağacın gövdesi ikiye ayrılarak ya da tomruk şeklinde kullanılmaktadır. Köklerinin iç bölümleri erkekler tarafından afrodizyak olarak kullanılır.

Bildiğimiz palmiye, tropik iklimlerde yetişen ve güzel görsellikler sunan türlerin genel adıdır. Palmiyeler genellikle konik bir gövde yapısına sahiptirler. Bu tip ağaçların dalları neredeyse yoktur. En uzunları 30 metreye kadar büyüyebilmektedirler. Yaygın bir şekilde Asya, Amerika, Büyük Okyanus adaları ve Afrika’da bulunurlar. Hurma ve Hindistan cevizi ağaçları, meyvesi yenebilen türlerindendir. Çok çeşidi bulunan palmiyeler, Ülkemizde Akdeniz ikliminde yetiştirilmektedir. Genellikle, süs ağacı olarak kullanılmaktadır. Asya’da yetişen palmiye türlerinden en önemlisi Trachycarpus Fortunei isimli palmiyedir. Afrika kıtasında Mısır, Cezayir, Libya, Fas ve Tunus gibi Akdeniz iklimine sahip ülkelerde fazlaca bulunmaktadır. Hurma meyvesi bu bölgelerde geçim kaynağı olarak çok önemlidir. Palmiyeler, Güney Amerika ve yağmur ormanlarında, Orta Amerika ve Karayip ülkelerinde de vardır.

Akdeniz ülkelerinde süs amaçlı yetiştirilen palmiye ağaçları, tropikal ülkelerde büyük bir ekonomik öneme sahiptirler. Tropikal ülkelerdeki yerli halk, palmiye şarabı üretiminden oldukça iyi gelir sağlamaktadırlar. Hindistan cevizi de ekonomik değeri ile oldukça geniş bir yer tutmaktadır.

Bir Cevap Yazın