Palm yağı için yağmur ormanları ve orangutanların nesli tükeniyor mu?

palm yağı palmPalm yağı, palmiye ağacındaki meyvelerden üretilen bitkisel bir yağdır. Son yıllarda oldukça popülerleşen ve üretimi ortalama 3 kat artan palm yağı, en çok Endonezya ve Malezya’da üretilir. Palm yağının bu derece çok tercih edilmesinin nedenleri arasında ucuz olması, trans yağ içermemiş olması ve lezzet olarak nötr olması gelmektedir. Bu yağın üretimi için dünyamız nelerden vazgeçmektedir. Daha doğrusu biz insanlar neleri yok ediyoruz.

Borneo ve Sumatra adaları dünyada nesli hızla tükenmekte olan bazı canlı türlerini barındıran Güneydoğu Asya adalarıdır. Bu adalarda oldukça fazla sayıda bitki türü, ağaç, hayvan ve her yıl binlercesi keşfedilmiş olan başka türler bulunmaktadır. Dünyanın biyo çeşitlilik açısından en zengin adaları bunlarıdır. Burada palm yağı üretimi bolca yapılmaktadır. Endonezya ve Malezya’da ise, palm yağı üretimi için saatte 300 futbol sahası büyüklüğünde olan alanlar yok edilmektedir. Bunun ana sebebi ise palmiye ağacından elde edilen ve Palm yağı denilen bitkisel yağdır.

Palm yağının uluslararası alanda bu kadar talep görmesi, palm yağı ekiminin hızlı bir şekilde orangutanların bu bölgelerde yağmur ormanlarında olan yaşam alanlarının yerine geçmesine sebep olmuştur. Günümüzde son 20 yılda orangutanların habitatlarının %90’ını yok edilmiş durumdadır. Palm yağı üretiminde ormansızlaşmaya karşı farklı yöntemlerin var olmasına karşılık, Endonezya ve Malezya hükümeti palm yağı şirketlerine sahip olan zengin yabancılara arazileri satıp onlara palm yağı ayrıcalığı tanımaktadır.

Üzerinde demir ağacı, abanoz, maun ve sandal ağacı gibi değerli pek çok türü bulunduran ormanlar kesilerek, araziye sıra sıra palmiye ağacının ekilmesi için araziler  temizlenip düzlenmiş durumdadır. Yerlerinden edilmiş olan yerliler ise palmiye ağacı ekerek yağını çıkarmak için oldukça riskli, tehlikeli şartlarda, güvenli olmayan bazı kimyasallar kullandırılıp, oldukça az para karşılığı arazi sahipleri tarafından çalıştırılmaktadır.

Bu ağaç yıkımın en önemli etkisi ise çoğunlukla Güneydoğu Asya bölgesinde yaşayan orangutanlar üzerinde olmaktadır. Fakat sadece onlar değil, Sumatra kaplanları, Asya gergedanı, Sumatra gergedanları, Sun Bear, Pigme Fil türü, Bulutlu Pars ile Uzun burunlu maymun gibi çok sayıda eşsiz hayvan türünün de nesli de tehlike altındadır.

Endonezya dilinde orangutanının kelime anlamı Ormandaki insandır. Fakat bu orman insanlarının ortalama 6 ile 12’si her gün içinde palm yağı için öldürülmektedir.

Bunun sebepleri arasında en başında orangutanların kendilerinin, palm yağı endüstrisi tarafından bir zararlı olarak görülmesinin gelmesidir. Bunun dışında yavru orangutanların yasa dışı hayvan ticaretiyle uğraşanlara satılarak deniz aşırı ülkelere gönderilmesi ve orangutanların eğlence endüstrisi tarafından sömürülmesiyle onların soyunu hızla tüketmektedir. Uzmanlar bunun böyle devam etmesi halinde, orangutanların 3-12 yıl içinde neslinin tükenmek zorunda kalacağını bildirirler. Güneydoğu Asya’daki yağmur ormanları orangutanlarla bir bütündür. Yağmur ormanları olmadan orangutanlar, orangutanlar olmadan yağmur ormanları olmaz. Palm yağı gıda, temizlik, kozmetik sektörlerinde, bazı biyo yakıtlarda kullanıldığı sürece, yağmur ormanlarının, orangutanların geleceği karanlıktır.

Bir Cevap Yazın