Otomobil yarışları nedir?

Otomobil çağının başlangıcından itibaren sürücüler güçlü bir yarış ruhu ortaya çıkmıştır. Daha 19. asrın sonu gelmeden karayollarında Paris – Amsterdam arasındaki gidiş dönüş yarışı gibi birçok yarış düzenlenmiştir. 1903 yılında Paris – Madrid arasında düzenlenmiş olan yarışa 200’den fazla otomobil ve 50’den fazla motosiklet katılmıştır. O dönemde otomobiller saatte 130 km’den fazla hıza ulaşabilmekteydi. Ama yolu kavrayışları ve frenleri bu hıza elverişli değildi. Ölümle neticelenen birçok kaza meydana gelince yarışı düzenleyenler 540 km’lik bölümü tamamlanan bu 1280 km’lik büyük yarışı Bordeaux’da durdurmuşlardır.
indir
1920 ile 1930’lu yıllarda gelişen Grand Prix otomobil yarışları özel olarak yapılmış pistlerde ya da trafiğe kapatılan karayollarında yapılırmış. Arjantinli Juan Fangio, İngiliz Mike Hawthorn ve Stirling Moss gibi sürücülerin uluslar arası yıldızlar olarak ortaya çıkmaları 1950’li yıllarda bu spora olan ilgiyi son derece artırmıştır. Günümüzde uluslar arası otomobil yarışları sezonunda dünyanın dört bir tarafında Grand Prix otomobil yarışları yapılmakta ve büyük bir heyecanla izlenmektedir.
Her yıl Grand Prix yarışçıları, sürücüler ve araba yapımcıları için bir düzüne ya da daha fazla yarışa katılmakta idi. Yarış otomobiller, ABD, Japonya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkeler yapmaktaydı. Tanınmış yarış otomobilleri arasında isimlerini ünlü sürücülerden alan Brabham ve Mclaren ile Lotus, Ferrari, Williams, Matra ve Porsche yer almaktadır. Ünlü Grand Priz sürücülerinden bazıları İskoçyalı Jim Clark ve jackie Stewart, İngiliz Graham Hill ve James Hunt, Avustralyalı Alan Jones, ABD’li Mario Andretti, Fransız Alain Prost , Brezilyalı Ayrton Senna ve Avusturyalı Niki Lauda’dır. En çok Grand Priz puanı kazanan sürücü olan Lauda üç kez dünya şampiyonu olmayı başarmıştır.

Grand Prix yarışlarına katılacak olan otomobiller motor hacmi, ağırlık, gövde şekli ve yakıt kapasitesi bakımından kurallara uygun olmak zorundaydı. Genel olarak yarışı kazanmanın anahtarı lastiklerin doğru olarak seçilmesi idi. Çünkü Grand Prix yarışçıları saatte 290 km’den fazla bir hız ile giderken aracın yolu kavraması dönüşlerde büyük bir öneme sahipti. Havanın kuru ya da yağışlı olmasına göre kullanılacak olan lastiklerde değişmekteydi.
ABD’nin en ünlü otomobil yarışı olan İndianapolis 500, 4023 metrelik pistte 1911 yılından beri yapılmaktadır. Bu yarışı yaklaşık 300 bin kişi,l kalabalık bir seyirci topluluğu izlemekteydi.
Avrupa’nın en ünlü otomobil yarışlarından biri ilki 1923 yılında yapılan 24 saatlik Le mans yarışıdır. Fransa’da düzenlenen bu yarışta en önemli husus dayanıklılıktır. Mille Miglia yarışı ise İtalya yollarında son derece heyecanlı yarışlardan biriydi. Ancak çok fazla tehlikeli olan bu yarış günümüzde düzenlenmemektedir. Çağdaş pist yarışlarında güvenliğe büyük önem verilmektedir. Bunu sağlamak için pistin kenarında otomobillerin pistten çıkıp seyircilerin arasında girmelerine engel olan korkuluklar bulunmaktadır.

Otomobil yarışı bir yarış arabasının hızını ve güvenliğini, sürücünün becerisini ve sürücü yardımcısının harita okuma becerisini ölçmekte olan bir yarıştır. İlk otomobil rallisi 1907 yılında düzenlenmiş olan 12 bin km’lik Pekin – Paris rallisidir. Diğer önemli otomobil rallilerinden bazıları şunlardır: Monte Carlo Rallisi, Londra – Sidney Ralllisi, Doğu Afrika Safarisi. Rallilerde kullanılan otomobiller üzerindeki numaralar ve reklam yazıları haricinde sürekli gördüğümüz araçlara benzemektedirler. Bu araçlar güçlü motorlara ve özel frenlere sahiptirler.

Bir Cevap Yazın