Oruç nedir?

Oruç, Kur’an-ı Kerim ayetlerinden ve Hz. Muhammed ( S.A.V )’den anlaşıldığına göre, dini anlamda, insan nefsinin en büyük isteklerinden olan yeme, içme ve şehevi istekler gibi gerekli ihtiyaçlardan, emredildiği üzere belli bir süre, niyet ederek uzak durmak ve kendini tutmaktır. Diğer bir deyişle, aklı başında olan bir kişinin, sabahın belli bir süresinden başlayarak, güneşin batışına kadar geçen süre zarfında, hiçbir şey yememe ve içmeme, cinsel ilişkiden bu süreler içinde uzak durma gibi, uyulması gereken kuralları barındıran bir ibadet şeklidir.

İslam dininin beş şartından biri olan oruç, Müslüman kimselerin, Ramazan ayına istinaden yerine getirmeleri gereken bir farzdır. Orucu klasik anlatımların dışında da değerlendirmek gerekirse, 12 aydan oluşan bir yılın, sadece bir ayına özel olarak Müslümanlara emredilmiş olan oruç, insanlar için her yönden fayda sağlayan bir ibadet şeklidir. Vücudunuzu, bir nevi 30 günlük bir süre için bakıma aldığınızı düşünebilirsiniz. Gün içinde ve normal zamanlarda yapabildiğiniz, canınızın çektiği yeme ve içme gibi eylemlerinizde kısıtlamaya gitmeniz gerekiyor. Paranız var, ama para verip o an alamadığınız çok şey oluyor, bu da alma imkanı olamayanları anlamak adına bir örnek diyebiliriz. Oruç, insanları kötü sözlerden, kalp kırmalardan ve kötü eylemlerden alıkoyduğu gibi, sağlığınızın da önemli bir parçası durumundadır. Ancak, oruç tutmak bir dini emir olsa da, sağlıklı olmayan ve doktoru tarafından önerilmeyen kişilerin, sağlığına kavuştuğunda yerine getirmesi şartıyla, tutulmaması konusunda dini açıdan bir mahzur da bulunmamaktadır. Yani oruç, sağlığınızı tehlikeye atmanızı değil, sağlık kazanmanızı sağlayan bir ibadet şeklidir.

Dolayısıyla oruç tutmak, Müslüman olan kişilerin, belli koşullar dahilinde yerine getirmesi gereken, sadece Ramazan ayına özgü emredilen bir ibadettir.

Bir Cevap Yazın