Organik tavukçuluk Nedir?

Günümüzde kimyasalların gıda ürünlerinde kullanılmasından dolayı bir çok hastalık baş göstermiştir. Tüketiciler artık daha bilinçli davranmakta ve organik ürünleri yönelmektedirler. Onların bu yönelişleri girişimcilerinde bu alanda çalışmalar yapmalarına imkân tanımaktadır. Son dönemlerde en çok prim yapan alanlardan biride organik yumurtacılıktır. Bu alanda bir çok bölgemizde çiftlikler kurulmaya başlanmıştır. tav
Organik tavukçuluk, tavukların beslenme ve sağlık koruma önlemlerinde herhangi bir kimyasal maddenin kullanılmamasını öngören, tavukların doğal davranış ve fizyolojilerini bozmayacak şekilde beslenmesi ve çevresel isteklerinin karşılanması sistemidir. Bu sistemde üretilen tavukçuluk ürünleri insan sağlığı açısından son derece yararlıdır.

Tarım ve Gıda bakanlığı tarafından belirlenen standartlara göre uygun bir şekilde organik tavukçuluk yapabilmek için, beslenme esnasında kullanılacak yemlerin, tamamıyla organik tarım sistemine göre üretilen, iyi kalitede yem ham maddelerinden oluşması gerekmektedir. Farklı şekillerde kimyasallardan elde edilen yemler kesinlikle organik tavukçulukta kullanılmamalıdır. Yem seçimi titizlikle yapılmalıdır. Özellikle buğday ve yem ağırlıklı olması daha sağlıklı olacaktır. Tavuklara, organik tarıma dayalı olarak bitkisel üretim sonucu yetiştirilen kümes etrafındaki meralarda yeterli otlama imkanı hazırlanmalıdır. Tavukların birinci günden sonra hemen organik yemle beslenmeleri ve organik meradan da rotasyonlu olarak faydalanmaları sağlanmalıdır.
Kümesler zararsız bir yapı malzemesinden inşa edilmeli, hayvanların yem ve suya kolayca erişebilmeleri sağlanmalıdır. Binaların yalıtımı, ısınması ve havalandırılması standartlara uygun olmalı , binalara çok iyi bir şekilde doğal hava ve ışık verilmesi gerekmektedir.

Kümeslerin büyüklüğü büyük önem taşımaktadır. Çünkü binadaki hayvan sayısı arttıkça ve doğal olarak durabilecekleri, kendilerini temizleyebilecekleri,kolayca yatabilecekleri, dönebilecekleri, gerinme ve kanat çırpma gibi tüm doğal hareketleri yapabilecekleri bir lanın olması gerekmektedir.

Kümeslerin en az üçte biri düz olmalı ve talaş, sap-saman, kum veya dışkı toplanmasına uygun olmalıdır. Kümeslerde yeterli sayıda tünek bulunmasına dikkat edilmeli ve tavuk sayısına göre giriş ve çıkış yerleri olmalıdır. Tavuklar için gezinme yeri ihtiyacı tavuk başına en az 2 metrekare olmalıdır. Gezinme alanı içinde yonca yetiştirilir ise tavukların doğal olarak beslenmesine katkı sağlanmış olacaktır.

Günümüzde tükettiğimiz bir çok gıda maddesinin doğal olmayan yollardan yani yapay olarak üretilmesi sağlıksız gıda ürünlerinin evlerimize girmesine sebep olmaktadır. Organik olarak adlandırılan besinler bu sorunun neticesinde ortaya çıkan,tamamen doğal yollarla üretilmiş olan sağlıklı besinlerdir. Organik tarım son derece güvenilir, tamamen hormonsuz ve GDO’suz besinler üreterek bizlere sağlıklı ürünler tüketme imkanı tanımaktadır. Bizler artık evlerimizde organik ürünlere yer vererek sağlığımızı korumaya çalışmalıyız.

Bir Cevap Yazın