Online alışveriş nasıl yapılır?

online alışverişOnline alışveriş; insan hayatına birçok farklı alanda olduğu gibi alışveriş konusunda da büyük kolaylıklar sağlayan interneti kullanarak firmaların ürettiği mal ve hizmetlere ulaşmak, ulaşılan bu mal ve hizmetleri de internet üzerinden kredi/banka kartı kullanarak ya da kapıda ödeme seçeneği ile satın almaktır. Son 10 yıl içinde milyarlarca insanın evine giren internetin milyarlarca doların döndüğü dev bir sektör haline gelmesi ile birlikte, firmalar da insanlara ulaşmanın en kolay yolu olan internet pazarının ne denli önemli olduğunu fark etmekte geç kalmadı. Firmaların karlılık oranlarını arttırma konusunda gerçek anlamda çok büyük avantajlar sağlayan internete bir de karşı cepheden yani tüketicilerin perspektifinden bakıldığında da büyük kolaylıkların söz konusu olduğu söylenebilir.

Kısaca internet üzerinden alışverişin yani online alışverişin tüketicilere sağladığı avantajları değerlendirmek gerekirse; neredeyse aranan her ürünün kolayca bulunabilmesi, benzer ürünlerin birbiri ile pratik bir şekilde karşılaştırılabilmesi, ürün aramak için harcanan zamandan tasarruf, en uygun fiyatlı ürünü tercih edebilme şansı, mağaza gitmeye gerek kalmaması, aracı bir satış temsilcisi ile iletişim kurma zorunluluğunun olmaması gibi başlıklar sayılabilir. Madalyonun diğer yüzünde yer alan satıcılar açısından online alışverişin sağladığı avantajlar ise; ürün tanıtımı gibi pazarlamanın kalbini oluşturan bir konuda dev bütçeler gerekmeden reklam yapabilme, gerçek hayatla kıyaslanamayacak kadar geniş bir tüketici kitlesine hitap edebilme, E-ticaretin tercih edilen markalarından biri olarak kendi müşteri portföyünü oluşturmaktır.

Nelere dikkat edilmesi gerekir?

Online alışveriş gerçekten de birçok avantajı peşi sıra getirse de, bilgisayar kullanıcılarının “tüketici” rolüne soyunurken birçok konuya da dikkat etmesi gerekir. Öncelikle alışveriş internet üzerinden dahi yapılıyor olsa, iş hukukunun tıpkı ticaret hayatında olduğu gibi geçerli olduğu unutulmamalıdır. Örneğin; alışveriş yapılacak sitenin adresi ürün alınan firmanın vergi kayıtlarında geçen ismi olmayabilir. Google arama motorunda üst sıralarda çıkmaya yönelik uygulamalarla birçok firma daha fazla müşteriye ulaşmaya çalışmakta ve bunun içinde “domain” adı verilen site ismini kullanmaktadır. Online alışveriş yapan kişilerin girdikleri sitenin ismine değil, satışı resmi olarak gerçekleştiren kurumun ismine bakması önemlidir. Zira her firmanın dilediği domain yani site adresi üzerinden satış yapması söz konusu olabilmektedir.

Sunulan güvenlik önlemlerinin bilhassa kontrol edilmesi gerektiği de Online alışveriş yapanların asla unutmaması gerekenler arasındadır. “İş Sözleşmesi” olarak ifade edilen ve internet üzerinden ürün satışının söz konusu olduğu sitelerde yer alan anlaşmanın da “ürün alımından önce” okunması gerekir. Bu şekilde tüketici ilgili site aracılığı ile satış yapan firmanın kendisine tanıdığı haklardan haberdar olabilir. Garanti kapsamı, kargo koşulları ve iade şartları gibi çok önemli konularda alım işlemi öncesinde detaylı bilgi edinilmesi, sonradan yaşanan sorunlarda çaresiz kalarak mağdur duruma düşmenin önüne geçecektir.

Bir Cevap Yazın