Öksürüğünüz sürekli hale mi geldi?

öksürükÖksürüğün sürekli bir hal alması, kişilerde önemli sağlık sorunlarının habercisidir. Öksürük solunum yollarında bulunan yabancı cisimleri ve sekresyonları temizlemek için vücudun kullanmış olduğu bir savunma mekanizmasıdır. Sağlıklı kişilerde öksürükle bu etki sağlandığında faydalı olacak bir eylemdir. Fakat öksürük sürekli hale gelirse, önemli bir rahatsızlık durumuna geliyor. Öksürük aynı zamanda vücutta pek çok sistemik ve üst solunum yolu hastalıkların ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Bu nedenle hastalık olmaktan ziyade, bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir. Bu sadece akciğer hastalıklarını değil, vücuttaki diğer organlarla ilgili hastalıkları da kapsar. Bunlar kalp yetmezliği, astım, basit iltihaplanmalar, sigara dumanına maruz kalma, kötü huylu hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar gibi geniş bir alanda etkili olur.

Öksürük ne zaman dikkate alınmalıdır?

Öksürüğün devam etme süresine göre, akut ve kronik olarak iki gruba ayrılmaktadır. Devam etme süresi 3 haftadan daha fazla olanlar kronik öksürük olarak tanımlanır. Başka bir sınıflandırmada, öksürükle beraber balgam atılıp atılmamasına göre ayrım yapılır. Öksürüğün balgamla birlikte olması genellikle solunum yollarının iltihaplandığını gösterir. Öksürükte kanlı balgamlı olması bronşektazi, verem ve akciğer kanseri gibi hastalıkların bir belirtisi olarak kabul edilir.

Öksürük neden artar ve sürekli hale gelir?

Öksürük çok sık yaşanırsa, kişinin ruhsal durumuyla ve sinirliliği bunda etken olabilir. Devamlı olarak kendini dinleyen hastalarda, yenileyen öksürük atakları devamlı olarak tekrarlanır. Göğüs hastalıkları sebebiyle oluşan öksürükler, çoğunlukla sabahları artış gösterir. Bunun sebebi gece boyunca ciğerler ve solunum yollarında salgıların birikmesi yüzündendir. Sabahları vücudun bu salgıları atmaya çalışması nedeniyle, öksürük nöbetleri oluşur. Hastalarda bronş genişlemesi ve sulu zatülcenp olursa, öksürük artış gösterir ve birikmiş salgılar dışarıya atılır.

Öksürüğün altında yatan hastalıklar nelerdir?

Öksürüğün akut özellikte olması soğuk algınlığından ya da üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklandığını gösterir. Öksürüğe sebep olan faktörlerin başında alerjik burun akıntısı, ozon, sigara dumanı ve astım atakları gibi nedenler gelir. Sürekli bir öksürüğün belirtisi olabilecek hastalıklar ise, akciğer tüberkülozu, gırtlak ve akciğer kanserleri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olabilir. Çocuklarda oluşan şiddetli öksürük ise, nefes borusuna kaçmış yabancı bir cisimden kaynaklanabilir. Bu bazı durumlarda yetişkinlerde de görülür. Sigara alışkanlığı olan kişilerde, balgamlı öksürük sıkça görülür. Sigara içenlerde bu öksürük zamanla alışkanlığa dönüşür. Ancak bu öksürüğün önemsenmesi gerekir. Çünkü sigara nedeniyle akciğer kanseri, zatürre,  bronşit gibi hastalıklar yönünden risk altında kabul edildiklerinden, bu öksürüğün kabullenilmesi hastalıkların teşhisini geciktirir. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda da, bu yüzden kronik öksürük gelişebilir. Mide, sindirim yolları ve kadın cinsel organında oluşan bazı sorunlar tepki olarak, öksürüğe sebep olabilir. Çocuklarda oluşan bağırsak kurtları da öksürüğe neden olabilir. Ayrıca apandisitinde bir belirti olarak, öksürüğe neden olduğu bilinmektedir. Burada başka yollarla etkisi giderilemeyen ve kesilemeyen öksürük, apandisit ameliyatından sonra geçer.

Öksürük için ne zaman doktora gidilmelidir?

Hastada öksürükle beraber sarı, yeşil ya da pas renginde balgam varsa, bu enfeksiyon veya kalp yetmezliği gibi hastalıkların belirtisi olarak görülebilir. Bu acilen doktora gidilmesini gerektirir. Öksürük 21 günden daha fazla sürerse, ateş ve kanlı balgamla beraber oluşursa yine doktora gidilmelidir. Öksürük kesmek için, öksürük şurubu kullanımına dikkat etmek gerekir. Bu şuruplarda farklı etken maddeler içerdiğinden, uygun olan durumlarda kullanılmaları gerekir. Şurupların bir kısmı balgam söktürücü özellikte, bazıları ise öksürük kesici etkidedir. Eğer öksürüğe bir tanı konulmadıysa, öksürük şurubu kullanılması altta yatan sebebin tespitini geciktirebiliyor. Bu yüzden doktor önerisi olmadan, öksürük şurupları kullanılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın