Obezite cerrahisi nedir?

obeziteObezite cerrahisi uygulamaları için beden kitle indeksi 35 ve üstünde olan, uzmanların eşliğinde uygulanan egzersizlere, tıbbi beslenmeye ve ilaç tedavilerine rağmen zayıflamayı başaramayan hastalar uygun olur. Bunun dışında beden kitle indeksi 30 un üstünde olan, hiper tansiyon hastaları, diyabet hastaları ve uyku apnesi bulunan hastaların yaşam kalitelerinin yükseltmesi için tavsiye edilir. Hastalar için hangi ameliyatın uygun olacağına yapılacak tetkikler ve muayenenin ardından karar verilir. Bu ameliyatları yaptırmak isteyen doğurganlık çağında bulunan kadınların doktora danışıp karar vermesi gerekmektedir. Çünkü ameliyatlardan sonra 2 yıl süreyle hastaların hamile kalmaması tavsiye edilir. Obezite cerrahisi yapılırken laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemler kullanılır. Bu yüzden hastalarda açık cerrahiye göre daha konforlu bir tedaviyle ve iyileşme süreci gerçekleşir.

Obezite cerrahisinde uygulanan bazı yöntemler

Mide bandı (Mide kelepçesi): Bu yöntemle yemek borusu ve midenin birleşimi olan yerin hemen altına midenin etrafına silikon gastrik band yerleştirilir. Bu etkiyle midenin hacmi küçültülmüş olur. Bandın iç kısmı uzun bir balona ya da bisiklet lastiğini andırır. Balon ince bir tüple cilt altına yerleştirilen bir porta bağlanır. Ameliyattan sonra yaklaşık olarak 1 ay içinde band cilt altındaki porttan serum enjeksiyonları kullanılıp kademeli olarak şişirilir. Bu etkiyle ameliyattan sonra mide geçişinin ebatları basit bir müdahale ile değiştirilir. Hastalar bu etkiyle daha az besin tüketip, kendini tok olarak hisseder. Mide bandı uygulaması hastalara genellikle laparoskopik yöntemler uygulanıp yapılır. Ameliyat sırasında küçük kesiler yapıldığından, hastalar kısa sürede normal yaşamlarına döner. Bu ameliyat yapılan hastalar genellikle 18-24 ay sonra mevcut kilolarının % 60-80 ini kaybeder. Mideye takılan bantta sorun olmadığında, hastalarda yeniden kilo alma sorunu çıkmaz.

Gastrik sleeve: Bu yöntemde midenin hacmi küçültülür ve hastanın az yemekle tokluk hissi duyması sağlanır. Midenin bir kısmı alınıp, geride tüp şeklinde mide bırakılır. Laparoskopik olarak uygulanan yöntemde küçük kesiler açılır.

Gastrik bypass: Bu ameliyatlarda mide bypass edilir, daha küçük hacimde mide hazırlanarak, ince bağırsaklara dikilmektedir. Burada besinlerin bir kısmı emilmeden dışarıya atılır. Bu yüzden hastalar az miktarda besinle doyar ve gıdaların bir kısmı emilir.

Bir Cevap Yazın