Nevrasteni nedir?

nevrasteniNevrasteni rahatsızlığı sinir zafiyeti anlamına gelir. Sinir sistemi fonksiyonlarında olan aşırı çatışma yüzünden oluşan zayıflık ya da bitkinlik halidir. Vücudun ve zihnin aşırı şekilde yorgun düşmesiyle meydana gelmektedir. Ruh hastalıklarının içinde en yaygın görülen rahatsızlıklardan birisidir. Bu sorun 1869 yılında Dr. Beard tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bu rahatsızlık en fazla entelektüel faaliyette bulunan kişilerde sıkıntıyla beraber görülür. Kişilerin kendileri için fazla zaman ayırmamasından, sıkıntı, üzüntü, endişe, sinirleri uyaran ilaçların kullanılması ve bazı mikrobik hastalıklardan dolayı hastalığın zemini oluşmaktadır. Kişide herhangi bir hastalık olmadığı halde, vücuttaki organların hastalıklarından yakınmalar meydana gelir. Huzursuzluk, erken yorulma, baş ağrısı, çabuk sinirlenme gibi etkiler görülür. Uykularda düzensizleşme ve dikkati toplayamama barizdir. Bu hastalık üç güncel nevrozdan birisi için kullanılmıştır. Şimdilerde inceleme alanı olarak yerini artık depresif nevroza, bunaltı nevrozuna bırakmış. Hastalığın belirtileri arasında aşırı içe kapanıklılık ile anti sosyallik şizofreni olması baskındır. Nevrastenik hastalar bazı hallerde kendilerini odaya bile kapatırlar.

Nevrasteni nedenleri nelerdir?

Nevrasteni çabuk yorulma, huzursuz olma, dikkat dağınıklığı ve sinirlilik gibi durumlarla kendini göstermektedir. Çoğu zaman ateşli hastalıklarda nekahat devresinden sonra ortaya çıkabilir. Hastaların yorgunluğun sebepleri aşırı egzersiz, beslenme yetersizliği, uyku bozuklukları, kondisyon azlığı ve üst solunum yolu rahatsızlıkları gibi etkenler arasından olabilir.

Nevrasteni belirtileri nelerdir?

En belirgin özelliklerin arasında ruhsal ve bedensel yorgunluk, hafızada zayıflama, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon sorunu, uykusuzluk çekilmesi, huzursuzluk, cinsel açıdan yetersizlik ve bedende çeşitli ağrılar bulunur. Hastalar devamlı olarak doktorlarda dolaşır. Yakınmaları farklı organlarda olduğundan, her birisi için farklı doktora başvururlar. Hastalar daha önceden her türlü şikâyetini bir kağıda not alırlar. Bunun yapılma nedeni arada unutulan olursa, doktorun hastalığına yanlış bir teşhis koymasının engellenmesi içindir. Hastaların yorgunluğu hangi derecede olursa olsun, dinlenme halinde yorgunluğu geçmez. Hasta yorgun olduğu zaman uyusa bile yorgunluğunu geçiremez, bu nedenle yataktan kalmak bile istemez. Midede yanma, ağzında acıma, dilde paslanma, başın bir çemberle sıkılması gibi belirtiler oluşur. İştahsızlık yüzünden sabah kahvaltılarını yapmaz, bunun yerine sabahları sigara içmeyi tercih eder. İnatçı bir kabızlık hali ve idrarda yanma olur. İşyerinde bile herkesle tartışır, sinirli bir halde olur Her türlü işinde isteksiz davranır. Üşümemek için daha sıkı giyinmeyi tercih eder. Sağlıklarının korunması için sıkça doktora kontrole gider ve tetkikler yaptırır. Aşırı gaz sorunu, mide şikayetleri, ellerde titreme ve baş dönmesi gibi şikayetleri olur.

Nevrasteni tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların tedavisinde öncelikle yorucu olmayan bir işte çalışmaları tavsiye edilir. Hastaların bu dönemde tamamen istirahat etmesinin faydası olmadığı gibi, aksine zararlıdır. Hastanın organlarında bulunduğunu düşündüğü hastalıkların olmadığına ikna edilmesi, devamlı doktorlarda dolaşması, tetkikleri yaptırmasının önlenmesi gerekir. Tedavide kullanılan ilaçlar hafif trankilizanlar ve baş ağrıları için kullanılan kas gevşeticiler arasından seçilebilir. Daha önceden kullanılan başka ilaçlar varsa bunlar kesilmelidir.

Bunlardan başka hastaların ılık duş alması, açık havada dolaşılması, günlük sıkıntılardan uzak kalınması, yemeklerde hazmı zor olan gıdaların yenmemesi gerekir. Bahçe işleriyle uğraşılması, beden hareketlerinin yapılması yararlı olabilir. Bu dönemde kapalı yerlerden uzak durulması tavsiye edilir. Hastayı yoran, zihnini meşgul eden şeylerden uzaklaştırılması gerekir. Yapılan tatillerin bile faydası olacaktır.

Bir Cevap Yazın