Nefes alma teknikleri nelerdir?

Nefes alma teknikleri sayesinde vücuda gerekli olan oksijenin uygun şekilde alınması sağlanmakta, hücrelerin elektriksel süreci uyarılmaktadır. Sağlıklı olmanın ilk koşulu, sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olabilmektir. Kan dolaşımı besinlerin ve oksijenin vücuttaki hücrelere taşınmasını sağlar. Dolaşım sisteminin sağlıklı olabilmesi, kişilerin sağlıklı ve uzun yaşamasının bir parçasıdır. Nefes alma ile dolaşıma verilen oksijen, sağlıklı yaşamın kapılarını açar. Nefes almakla hücrelere oksijen taşımanın yanında, vücudun korumasını sağlayan, beyaz hücrelere sahip lenf sıvısının akışını düzenlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki kan kalpten atardamarlarla, ince damarlara pompalanmaktadır. Kan burada kılcal damarlara besin ve oksijen taşır. Hücrelerin çevresinde bulunan lenf sıvısına geçen besin ve oksijen miktarından, hücreler gerektiği kadar alıp, toksinleri dışarı atar. Bu ölü hücrelerin, zehirli maddelerin ve kan proteinlerinin dışarıya atılmasını sağlayan lenf sistemidir. Lenf sisteminin görevini yerine getirmesi ve harekete geçmesi için, doğru nefes almak gerekmektedir. Hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni kısıtlayan fazla orandaki sıvı ve toksik madde, lenf sistemiyle dışarıya atıldığından, hücreler lenf sistemine bağımlıdır. Hücrelerin çevresinde fazla miktarda sıvı ve kan proteinleri olursa, bu sebeple insanlar hayatını kaybedebilir. Dolaşımda olan kanın pompası kalptir. Lenf sisteminin böyle bir pompası bulunmamaktadır. Lenf sisteminde kalbin yaptığı bu görevi, kaslar ve nefes almak ile sağlanır. Bağışıklık sistemini ve lenf sistemini harekete geçirebilmek ve sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olmak için doğru nefes almayı öğrenmeniz gerekir. Böylece sağlıklı yaşamın kapıları açılacaktır.

Nefes alma tekniklerinin doğru uygulanmasının önemi nedir?

nefes alma

Doğal bir hareket olan nefes almak, siz istemeseniz de alınmaya devam eder. Doğru nefes almayı öğrenmek saçma gelse de, zaman içinde alışkanlıklardan dolayı kişiler doğru nefes almayı unutabilir. Duruş alışkanlıkları gibi etkenler, akciğerlerin yeterli kapasiteyle çalışmasını engelleyebilir. Kişilerin yaşadığı sosyal koşullar solunum sistemi için uygun bir ortam olmayabilir. Nefes almanın doğru bir şekilde yapılmasının insanlar için önemi;

  • Vücudun ve organların yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli olan oksijenin taşınması yönünden önemlidir.
  • Vücuttan atılması istenen toksinlerin ve atık maddelerin atılmasını sağlar.

Doğru nefes alma nasıl olur?

Kişiler uykuda oldukları zaman derin nefes alırlar. Doğru nefes almayı en kolay uyku halinde öğrenebilirsiniz. Sırt üstü yatıp, gözlerinizi kapatmanız ve uykuya dalıyormuş gibi derin nefes almanız gerekir. Bütün vücudu rahatlatıp, nefesinizi derinleştirilmeniz gerekir. Akciğerlerin önce alt tarafını, sonra orta kısmını en son üst kısmını havayla doldurmak gerekir. Nefesi verirken ise, bunun tam tersi olarak önce üst lobun, sonra ortanın, en son olarak alt lobdan içeriye alınan havanın boşaltılması gerekir. Nefes alırken ağzınız kapalı olmalı ve bunun için efor sarf etmemelisiniz.

Nefes alma teknikleri nelerdir?

İnsanlar genel olarak üç ya da dört solunum şeklini kullanırlar. Bunlar;

Yüksek solunum: Bu solunum şeklinde akciğerlerin ve göğsün üst kısmında meydana gelen, omuz, göğüs kafesi ve ensenin kalkmasıyla oluşan solunum yapılır. Genellikle astımlı kişiler, sıkı kemer takmış olan kişiler, nefes nefese kalanlar ve midesi dolu olan kişiler bu tür solunum yapar. Bu teknikte içeriye alınan nefes sığ olduğundan, vücut için gerekli olan nefes ihtiyacı olan yerlere ulaşamaz. Akciğerlerin üst lobları kullanıldığından, bu solunum istenmeyen bir solunum türüdür.

Alçak solunum: Akciğerlerin ve göğsün alt kısmında oluşan solunum türüdür. Bu solunumda nefes aldığınızda mide yavaşça öne gider, nefesi verirken mide eski yerine gelir. Diğer nefes alma teknikleriyle kıyaslandığında, alt lobların yeterli olmasından dolayı nefes aldığınızda daha fazla hava alınması, diyaframın hareketiyle birlikte akciğerlerin altının genişlemesi ve damarlarda olan kan akışının fazla olması, diyaframın diğer organlara yaptığı masaj, sindirim sistemine faydalı olması gibi etkenler yüzünden daha faydalıdır. İnsanların yaşam sırasında bu solunumu uygulamaları gerekir.

Orta solunum: Bu solunum türü diğer solunumlara göre biraz daha karışıktır. Akciğerlerin sadece orta kısmının havayla doldurulmasıyla yapılır. Sığ bir solunum olduğu için yetersiz kalır. Yüksek solunumdan daha iyi olduğu söylenebilir, ancak alçak solunuma göre daha kötüdür.

Komple solunum: Bu tür solunum diğer solunum türleri içine alır. Bu solunumda akciğerlerin bütün lobları havayla dolar. Bu solunum türü nefes egzersizleri yapıldığı sırada uygulanır. Akciğerlerin genişlemesi ve havayla dolmasına yardımcı olan bir solunumdur.

Bir Cevap Yazın