Mudra nedir?

“Mudra” kelimudramesi Sanskritçe bir kelime olup, Türkçe anlamı “mühür” şeklindedir. Mudra; belirli bedensel hareketlerin zihinsel, işlevsel benlik değişimleri oluşturanlarına verilmiş bir isimdir. Mudraları biz daha çok yoga ile birlikte duyar ve uygularız.

Beynimizin belirli bölgelerinin bedenimizde yansımasını oluşturan bölgeler mevcuttur. Beyindeki bölgeler ile bedendeki bölgeler arasında bir nevi iletişim kanalı gibi bir ilişki bulunmaktadır. Akupunktur ve refleksoloji gibi dalların ana uğraşları bu ilişkiler üzerinedir.

Mudralar içinde uygulamada en sık karşılaştıklarımız el mudralarıdır. El mudraları, genel olarak elin, el parmaklarının kullanılması ile oluşturulan mudralarıdır. Bu tarz hareketlere “parmak yogası” adı da verilmektedir. Parmak ucundaki sinirlerin uyarılması ile bedenin ilişkili olduğu bölgelere şifa iletilmektedir.

Mudra uygulanırken, mudrayı yapma nedeni olan niyet zihinden geçirilir ya da sesli bir şekilde tekrar edilir. Sessizce de mudrayı uygulamak mümkündür. Oturarak, yatarak, ayakta, hatta yürürken bile uygulanabilen mudraların en yaygın uygulanma şekli, yoga oturuşu olarak bilinen bağdaş şekilde oturarak uygulanmasıdır.

Baş parmak ve işaret parmağının birbirlerine değdirilmesi ile uygulanan üç farklı mudra vardır:

  • Bilgi mudrası
  • Bilinç mudrası
  • Görünen bilinç mudrası

Bu mudralar dışında uygulanan diğer mudralardan bazıları şu şekildedir:

  • Korkusuzluk mudrası: Düzleştirilmiş avuç içi ve birleştirilmiş parmaklar; dışarıya doğru dönüktür. Beden dilinde dışarıya dönü avuç içleri dürüstlüğü ve doğruluğu sembolize ettiğinden böyle bir mudra güç ve cesaret kadar, dürüstlüğü de sembolize etmektedir.
  • Engel aşma mudrası: Engelleri aşmayı sembolize eden bu mudrada gergin bir şekilde tutulan eller birbirlerini çekiyormuş gibi tutulmaktadır.
  • Dilek mudrası: Arzu edilen bir hedefe ulaşmayı dileyerek; avuç içine parmaklarla bastırılmak suretiyle uygulanan bir mudradır.
  • Selamlama mudrası: İki el dik ve düz, birbirlerine avuç içleri değecek şekilde birleştirilerek, kalp hizasında tutulur. Bu mudra, selamlama amacı ile uygulanan bir mudra olup; Japon kültüründe sıklıkla uygulanır.

El mudraları her yerde ve her ortamda rahatlıkla uygulanabilen mudralardır. Meditasyon esnasında da el mudraları kullanılmaktadır. Bu mudraları rastgele uygulamaktan ziyade, belirli bir niyete yönelip en az 5 dakika boyunca o niyete konsantre olarak uygulanması beklenen etkiyi artıracak, şifaya ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Bir Cevap Yazın