Mostar ve gezilecek yerleri nelerdir?

mostarBosna – Hersek yöresinde Hersek bölgesinde bulunan en büyük şehir olan Mostar, Neretva nehri kıyısında kurulmuştur.  Hersek’in başkenti olan Mostar’ın, iç savaşta zarar görmesinden dolayı etnik yapısı değişikliğe uğramıştır.  Müslümanlar şehrin doğu bölümünde, Hırvatlar ise batı bölümünde yaşamaya başlamış. Sırpların çoğunluğu şehirden savaş sonrasında ayrılmış. Savaş sona erse de, şehirde bulunan insanlarda soğukluk devam etmektedir.  Savaşın sonrasında şehirde olan binalar ve tarihi eserler Avrupa Birliğinin desteğiyle restore edilmiş ve yaşama kazandırılmış. Savaş sırasında yıkılan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerin katkısıyla aslı uygun olarak yeniden yapılmış. 2005’te UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmış olan eski Mostar şehri, Kayseri’yle kardeş şehirdir.

Yazları sıcak bir iklimin hâkim olduğu şehirde, kışın soğuk ve yağışlı bir iklim hâkimdir. Yoğun kar yağışı olduğu dönemde kış turizmine hazırlıklı olan şehri yılın her döneminde ziyaret edebilirsiniz. Bosna savaşının en ağır izlerini almış olan bu şehri görmeniz ve yapılan savaşın soğuk yüzünü hissetmeniz, gelecek nesillere faydalı olabilir. Bunları gördükten sonra, sizler de barışın hâkim olduğu bir dünyada yaşamak istersiniz.

MOSTAR KÖPRÜSÜ: Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin’in 1566 yılında inşa edilmiş olan köprü Neretva nehri üzerindedir. Kente adını vermiş olan köprünün yapımında 456 kalıp taş kullanılmıştır. 4 metre genişliğinde olan köprü, 24 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğundadır. Yapımıyla birlikte şehirde ticaret canlanmış ve şehrin zenginleşmesi hızlanmış. Şehirdeki bir geleneğe göre gençler cesaretlerini ispatlamak için, düğünden önce köprüden atlamaktadır. İç savaş sırasında tamamen yıkılmış olan köprünün taşları Neretva nehrine gömülmüştür. Yenileme çalışmalarını yapan Türk şirketi, orijinal taşların sağlam olanlarını nehirden toplamış, geri kalanını taş ocağından yeniden çıkartarak 2004 yılında köprüyü tamamlayarak hizmete açılmış. 2005 yılında UNESCO tarafından korumaya alınmış olan ve Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanları birbirine bağlayan bu köprüyü ziyaret etmelisiniz.

KARAGÖZ BEY CAMİİ: Şehirde 1557 yılında yapılmış olan en güzel camilerinden biridir. Yüksek bir minaresi olan caminin, nakışlı bir kubbesi bulunmaktadır. Mimar Sinan’ın bir eseri olan cami 1992 yılındaki iç savaşta yıkılmış fakat yeniden inşa edilmiştir. Caminin yanında bulunan medrese de şehrin en eski kütüphanesi yer alır. Camiyi ülkemizden gidenler ücretsiz olarak gezmektedir.

MÜSLÜM BEY KONAĞI: Osmanlı döneminin eserlerinden olan yapı, Türk motiflerinin en güzel eserleriyle donatılmıştır. Savaştan önce oldukça fazla olan konaklardan ayakta kalabilen sayılı örneklerinden biridir. Yapımından beri aynı aile tarafından kullanılır.

KOSKİ MEHMET PAŞA CAMİİ: Şehrin ikinci büyük camisi 1618 yılında yapılmış. Eski köprünün 150 metre kıyısında bulunur. Savaşta zarar gördüğünden, yeniden yapılmış. Minaresinin manzarasından dolayı buradan şehrin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

BİSCEVİCA EVİ: Türk evi olarak tanınan yapı, Türk mimarisiyle yapılmış. 1635 yılında inşa edilmiş evde, kadınların rahatsız olacağı bakışlardan korunması için, yüksek duvarlar bulunur. Kadınlar ve erkeklerin ayrıldığı bölümleri bulunur. Bölgede olan Osmanlı eserleri içinde en iyi korunan yapılardandır.

ESKİ KÖPRÜ MÜZESİ: Gezilmesi gereken önemli yerlerden müze, eski şehir merkezindedir. 2006 yılında yapılmış müzede üç bölüm bulunur. İlk bölümde Tara kulesi ve 2002 yılında restorasyon çalışmalarında olan arkeolojik eserler var. Beş katlı olan bölümde en üst katta, şehrin izlendiği teras bulunmaktadır. İkinci kısım da kulenin altında olan arkeolojik kalıntılar var. Üçüncü bölümde Labirent olarak anılmaktadır.  Bu bölümde restorasyon çalışmalarındaki fotoğraflar sergileniyor. Eski köprüyle ilgili yapım çalışmalarında olan kayıtlar vardır. İçinde olan Tara kulesi cephanelik kullanılmış, üç metre kalınlığında surlarla çevrilmiş olan bir yapıdır.

SAAT KULESİ: Yapım tarihi bilinmeyen bina 1636 yılından önce yapıldığı düşünülmektedir. 15 metre yüksekliğindeki binanın Fatima Kaduna Sarıç tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Daha önceki dönemlerde askeri amaçla kullanılmış. Kule 250 kilo ağırlığında bir çana sahiptir. 1981 yılından sonra saat kulesi olarak kullanılır.

ÇARPIK KÖPRÜ: Mostar köprüsüne benzer olan bu taş köprünün yapımının ne zaman olduğu bilinmemektedir. Köprünün ön bölümü yatay düz taş küplerden yapılmış. 8,56 metre genişliğinde olan köprünün, yürüyüş yeri Arnavut kaldırımlarıyla döşenmiştir. Köprünün her iki tarafında basamaklar bulunur. 2000 yılında sellerden zarar gördüğü için UNESCO tarafından yenilenmiş.

ORTODOKS YENİ KİLİSESİ: Ortodoks mimarisiyle 1863 – 1873 yıllarında inşa edilmiş güzel bir eserdir. Binanın projesini Sultan Abdülaziz onaylamış. Savaşta zarar görmüş olan binanın restorasyon çalışmaları daha yapılmamıştır.

Bir Cevap Yazın