Mors alfabesi nedir?

Mors alfabesini bularak adını bu tekniğe veren Samuel Mors, 1832 yılında telgraf konusuna ilgi duyarak bu konu üzerinde çalışmaya başlamıştır. 3 yıl süren ve oldukça büyük zamanını harcadığı araştırmalarının sonucunda 1835 yılı itibarıyla mors alfabesini bulmuştur. İlerleyen 2 yıl içerisinde tüm hayatını bu uygulamanın haberleşme alanında nasıl kullanılacağını ve ne kadar yararlı olduğunu anlatmaya adayan Mors, uğraşlarının karşılığını alarak 1837 yılından resmi olarak ilk mors alfabesi kullanılarak yapılan görüşmeyi tarihe geçirdi.

Mors alfabesinin Tarihi

Kısa süre içerisinde Amerika’nın birçok eyaletinde yayılmaya başlayan mors alfabesi kullanımını takiben Samuel Mors, 1840 yılında mors alfabesi için patent başvurusunda bulunmuştur. Temel olarak kısa ve uzun dalga boylarının bir işaret olarak kullanılması prensibini işleyen mors alfabesi, bu şekilde uzun mesafeler ile haberleşme imkanı tanımaktadır. İlk kullanılan mors alfabesi; kısa ve uzun sinyallerin her birinin bir sayıya ve bu sayılarında bir harfe karşılık gelmesi ile kullanılmaktaydı. Ancak kısa süre içerisinde muazzam derecede yaygınlaşan mors alfabesi kullanımı, insanlar için oldukça karışık bir yöntemdi ve birçok haberleşme hatalarına neden oluyordu.

Mors alfabesi kodu

İlerleyen yıllarda bu konu üzerinde çalışmaya başlayan Samuel Mors, asistanı Veil ile birlikte zamanının büyük bölümünü yeni bir mors alfabesi kodu geliştirmeye ayırdı. Ancak beklenen yeni kodu bulan ve hala Amerikan Mors Alfabesi olarak bilinen yöntemi icat eden Samuel Mors değil, asistanı Veil olmuştur. Veil’in bulduğu kodlamada doğrudan harfler tanımlanmıştır ve her sinyalden sonra belirli bir süre beklenerek boşluk yaratılması sağlanmıştır. Böylece her insanın çok daha pratik ve doğru bir biçimde kullanabildiği mors alfabesi, insanlık tarihinin gelişiminde büyük bir rol oynamıştır.

Mors alfabesinin çalışma prensibi

Mors alfabesinin kullanım mantığı, radyo dalgalarının dışarıdan etki ile kesilmesiyle sağlanmaktadır. Telgraf tellerinden geçen akım vasıtasıyla aktarılan radyo sinyalleri, elektriğin mekanik ya da görsel olarak iletilmesi ile karşı tarafa ulaşmaktadır. Sesli bir biçimde uygulanan ve radyo sinyallerinin açılıp kapatılması ile elektriğin kesintiye uğratılması sağlanan mors alfabesi, telgraf tellerindeki gerilim sayesinde uzak mesafelere kadar ulaştırılabilmektedir.

İnsanlık tarihi için bir devrim niteliğinde sayılan bir buluş olan mors alfabesi; modern teknolojinin son sürat geliştiği günümüzde işlevini kaybetmiştir. 2003 yılı itibarıyla Dünya Radyo İletişimcileri Birliği tarafından verilen kararla mors alfabesini bilmek, telsizci sertifikası almak için bir şart olmaktan çıkartılmıştır.

Bir Cevap Yazın