Mide bulantısı gastrit yüzünden olur mu?

gastritGastrit midenin iç yüzeyinin tahriş olmasında ve iltihaplanması halinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık kısa süreli etkili olduğu zaman akut, uzun dönem devam ettiğinde ise kronik gastrit olarak tanımlanmaktadır. Gastrit rahatsızlığı genellikle uzun süreli ilaç kullanımından, alkollü içeceklerin aşırı kullanımından, viral enfeksiyonlardan, stres ve midede olan bakteriyel enfeksiyonlar gibi etkenler yüzünden oluşur. Bu sorun bazı insanlarda herhangi bir belirti vermeden ilerleme gösterirken, bazı kişilerde iştahsızlık, mide bulantısı, karın bölgesinde ağrı ve kusma gibi belirtilerle etkili olur.

Gastrit oluşma riskini arttıran faktörler

İnsanların beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı, midede gastrit oluşumunda oldukça önemli bir etki yaratmaktadır. Aşırı yağlı yiyeceklerle beslenmek, asit içeren içeceklerin ve meyvelerin tüketimi, kahvenin fazla miktarda içilmesi mideyi tahriş edebilen bir etkendir. Stresli bir yaşamın içerisinde olma, insanlarda mide asidinin daha fazla salgılanmasına sebep olur. Bunun yanında bağışıklık sistemi zayıflamış olan, crohn hastalığı gibi bazı hastalıkları bulunan kişilerde gastrit oluşumu açısından riskli hale gelirler.

Mide bulantısı gastrit belirtilerinin arasında yer alır mı?

Gastrit midenin kendisiyle alakalı bir sağlık sorunu olarak yaşanmasına rağmen, genellikle herhangi bir belirti vermez. Bu hastalığın tanı konulması, çoğunlukla başka bir sağlık sorunu yüzünden olur. Mide mukozasından alınan örnekte, inceleme yapıldığında gastrit tanısı konulabilir. Fakat her hastada gastrit bu şekilde ilerlemez. Bazı kişilerin günlük yaşamını olumsuz olarak etkileyebilir. Bu halde görülen belirtilerin arasında en çok iştahsızlık yüzünden kilo kaybının olması, midede ağrı oluşması, bu ağrılarla beraber mide bulantısının olması, buna kusmanın eşlik etmesi gibi etkiler görülür. Bu şekilde oluşan belirtilerin hepsinin bir arada görülmesi beklenmemelidir. Gastrit ilerleme gösterdikçe belirtilerin şiddeti ve bunların görülme sıklığı artma gösterir.

Gastritten korunmak için ne yapılmalı?

Gastrit yüzünden görülen mide bulantısı, mide ağrısı gibi belirtilerin kontrol altında tutulabilmesi için, önce kişilerin doğru bir beslenme programı uygulaması gerekmektedir. Bunu dikkate alarak fazla oranda mide asidi salgılanmasına neden olacak asitli yiyeceklerin tüketilmesinden uzak durulmalıdır. Aşırı miktarda kahve, çay, şekerli içecekler, baharatlı gıdalar ve yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Ayrıca gastritin oluşmasını önemli derecede etkileyen alkollü içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak kalınmalıdır. Bu arada kullanılan ilaçlara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle midenin iç yüzeyini etkileyecek aspirin gibi ilaçların kullanılmaması gerekir. Mideye dokunan gıdalardan uzak kalınması, geceleri yatmadan en az iki saat önce beslenmenin kesilmesi gastrit rahatsızlığından uzak kalmanıza yardımcı olur.

Bir Cevap Yazın