Mevsimlerin insanlar üzerindeki etkisi nedir?

İnsanın hem fiziksel hem de ruhsal yapısını üzerinde etkide bulunan bir çok faktör bulunmaktadır. Mevsimler de insanın fiziksel ve ruhsal yapısı üzerinde etkili olan en önemli faktörlerdendir. Örneğin ülkemizin güneyinde yaşayan insanlar fiziksel olarak daha hızlı gelişme göstermektedirler. Ülkemizin kuzeyinde yaşayan kişilerin biraz daha geç olgunlaştıklarını görmekteyiz.rrr
Mevsimler hayatımızın akışını belirleyen bir unsurdur .Mevsim şartlarına göre besleniyor, giyiniyor, geziyoruz vs. Güneşli ve sıcak havalardan birden bire soğuk havalara geçiş yapıldığı durumlarda insanların karamsarlığa büründükleri bazı uzmanlarca ifade edilmektedir. Yine uzmanlar sonbahar mevsiminde ağaçların yapraklarını dökmeye başlaması ile birlikte insanlarda hüzün ve mutsuzluk duygularının belirginleştiğini ifade etmektedirler. Bu etkilerden kurtulmanın yolu olarak da müzik dinlemek, spor yapmak ve kitap okumak tavsiye edilmektedir. Özellikle şizofreni hastalar üzerinde ani hava değişimleri daha büyük etkiler bırakmaktadırlar.

Bazı İnsanlar, doğadaki bu değişimlerle birlikte ölümü daha sık hatırlamaya başlamaktadırlar. Bu sebeple sık sık depresyona girdikleri görülür. Mevsimsel değişikliklerden diğer insanlara nazaran yaşlı insanlar daha çok etkilenmektedirler. Yaşlı insanlar yaşlarının gereği olarak daha duygusal bir yapıya sahiptirler. Bu sebeple daha çok etkilenmektedirler. Daha çok asabileşip, huzursuz olmaktadırlar. Etrafındakilere de bu olumsuz havayı yansıtmaktadırlar. Yaşlılar artık hiçbir işe yaramadıkları duygusuna kapılmaktadırlar. Bunu yenmek içinde onların değerli birer birey olduklarını hissettirmek gerekiyor. Yaşlılara evde üstesinden gelebilecekleri ufak tefek işler vererek kendilerini mutlu hissetmelerini sağlamak gerekir.

Mevsimin değişmesine bağlı olarak günlerin kısalıp güneş ışığından daha az faydalanıldığı zamanlarda, bazı insanlarda hüzünlü ve mutsuz bir ruh hali ortaya çıkıyor. Havaların daha erken kararması, soğuk havanın etkisinin artması ve dış mekan aktivitelerinin azalmasıyla insanların kapalı mekanlara çekilmesi neticesinde insanlar daha çok kendi iç dünyasına çekilmeye başlıyorlar. Sürekli karamsarlık, aşırı yorgunluk hissi, mutsuzluk, isteksizlik, baş ağrısı, ümitsizlik, enerji yokluğu, durgunluk daha çok görülürken, kendine fazla dikkat etmeme, kişisel temizliğine önemsememe, dağınık olma, sürekli uykusuzluk ya da tam aksine aşırı uyku, iştahta azalma ya da aşırı artış, şekerli ve nişastalı besinlere düşkünlük artar. İnsanların yaptıkları işte performanslarının düşüklüğü de en çok rastlanan durumlardır.

Depresyonuna kolay giren bireylerde kış mevsimi aşırı kaygılı ruh hali ve panik atak krizlerini ortaya çıkarmaktadır. Sürekli, kötü bir şey olacakmış duygusuyla yaşamaya başlarlar. Her şeyin sonun geldiğini ya da öleceğini düşünmeye başlar. Kişinin bu duygu ve düşünce bozuklukları bütün hayatını olumsuz yönde etkilemeye başlar. Bu durumda bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Hava çok sıcak olduğu zaman bazı insanların daha sinirli ve saldırgan davranabildiği görülmektedir. Eğer bu sıcak havalar uzun süre devam ederse suç işleme oranı da o derece artış gösterebilir. Tabi bu durum sağlıklı bir ruh yapısına sahip olmayan insanlar için geçerlidir.

Yağan yağmurların insanların duyguları üzerinde etkisi bilinmektedir. İnsanların daha bir duygusallaştığı açıkça görülmektedir. Hatta kimi insanlar için yağmurlu hava en romantik anların yaşanabileceği bir anlam ifade etmektedir. Hatta bazı insanların bu havaları müteakip duygularını yazıya dökmeye çalıştıkları görülür. Bir nevi yağmurlu havalar ilham kaynağı olmaktadırlar.
İnsanların özellikle mevsim geçişlerine dikkat etmeleri gerekmektedir . Hem ruhsal anlamda olumsuz etkilenmemek için hem de sağlık açısından dikkatli olmaları gerekmektedir.

Bir Cevap Yazın