Menenjit aşısı nasıl uygulanmalıdır?

menenjit aşısıMenenjit aşısı uygulaması önceden genellikle karma aşılarla beraber yapılmaktadır. Günümüzde yeni uygulamayla ayrı olarak yapılmaya başlanmıştır. Bu aşı önceden karma aşılarla birlikte uygulanan aşıdan daha farklıdır. Karma aşıları yapılan çocuklar, sadece mikrobik kaynaklı olan menenjite karşı korunmaktadır. Menenjitin başka bir türü olan “Meningokok Menenjit” mikrobuna karşı korunma bu aşıyla sağlanamamaktadır. Bu rahatsızlık ise ağır seyirli ve tehlikeli kabul edilen bir hastalıktır. Bu hastaların yaklaşık olarak %20’sinde ölümle sonuçlanana etkiler olur. Genellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ve 15-20 yaş arasındaki gençlerde görülür. Toplu yaşamın olduğu yerlerde daha yaygın olarak görülür. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan insanların mutlaka aşılanması gerekmektedir. Normal insanların %5-10’u bu hastalık taşıyıcısı olabilir. Bu kişiler hasta olmasa bile, mikrobu başka kişilere bulaştırabilir.

Menenjit aşısı kimlere uygulanabilir?

Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olan bebeklere uygulanması gerekli olan bir aşıdır. 9-23 aylık olan bebekler, 3 ayda bir 2 doz, 2-11 yaş arasında olan çocuklara ise 1 doz hastalıktan korunma için yeterli olur. Aşının yetişkinlerde tekrar dozu üzerinde yeni çalışmalar yapılmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan yetişkin kişiler, dalağı yeterince işlev görmeyen kişiler, HIV virüsü taşıyan kişiler özellikle aşıyla aşılanmalıdır.

Menenjit aşısının yan etkileri nedir?

Diğer aşılar gibi, aşının uygulandığı yerde kızarıklık ve hassasiyet meydana gelebilir. Kişilerde iştah kaybı ve halsizlik belirtileri oluşabilir. Aşıda olacak yan etkilerin artmaması için, karma aşılarla aynı dönemde uygulanmaması yerinde olur.

Menenjit aşısı hangi hallerde uygulanmamalıdır?

  • Aşının yapılacağı kişinin enjektörde olan latekse karşı alerjisi olması halinde uygulanmamalıdır.
  • Aşı yapılacak kişinin aşı içeriğindeki maddelere karşı alerjisi olması halinde uygulanmamalıdır.
  • Aşı yapılan kişinin ateşli bir hastalığı olması durumunda ya da bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olan bir hastalığının olması durumunda uygulanmamalıdır.
  • Aşı yapılan kişinin geçmişte, Guillain Barre sendromu adındaki sinirsel bir hastalık geçirmesi durumunda uygulama yapılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın