Meme kanseri teşhisinde evde muayene nasıl olur?

meme kanseriMeme dokusunda olan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması durumunda meme kanseri meydana gelir. Vücuttaki bütün hücrelerin çekirdeğinde normal büyümeyi ve sağlıklı olmalarını kontrol edebilen genler vardır. Bu genler vücutta hücrelerin sağlıklı bir şekilde çoğalmasını sağlar. Genlerde radyasyon, mikroorganizmalar veya çevresel etkenler gibi sebeplerden bozulma, hücrelerdeki çoğalmayı olumsuz şekilde etkiler. Hücrelerdeki çoğalma sıralamaya uygun olmazsa, doku fazlalığı sebebiyle tümörler oluşur. Bu tümörlerin çevreye yayılma etkisi göstermesi halinde habis yani kötü huylu tümörler, yayılma göstermeyen ise selim yani iyi huylu tümörler olarak tanımlanmaktadır.

Memede olan kitlelerin yayılması

Meme içinde kanserleşen bir hücrenin tümör meydana getirmesi, bu kitlenin doktor tarafından tespit edilebilmesi ya da radyolojik incelemeler sırasında belirlenmesine kadar, bir hayli uzun bir zaman geçer. Kadınların kendi kendine bu kitleyi tespit edebilmesi için tümörün büyüklüğünün en az 1 cm kadar olması gerekir. Meme kanseri vücutta oluşan diğer kanserlere göre, çok ağır ilerleyen bir kanserdir. Kitleler biraz sertçe, yüzeyi pürtüklü, kenarları düzensiz şekilde ve meme dokusunun içinde rahat hareket ettirilemez bir halde olur. Bu doku uzak organlara yayılım gösterdiği takdirde, meme kanseri hastalarda ilk belirtilerini vermeye başlayacaktır. Vücutta en fazla kalçada, omurga kemiklerinde, karaciğer ve akciğerde yayılım göstermektedir. Bir kısım hastada ise herhangi bir belirti vermeden ilerleme gösterebilir. Meme kanserinin tespit edilmesi için, mamografi ve biyopsi yapılmalıdır.

Memede ağrının olması meme kanseri belirtisi midir?

Nadiren bazı hastalarda meme kanseri ağrıyla kendisini belli etmektedir. Hissedilen ağrının sadece tek memede olması, devamlı şekilde ağrı olması başlaması ve nedensiz bir şekilde olması halinde mutlaka doktora gidilmesinde fayda vardır. Bu önlem meme kanseri olmasa bile, altta yatan başka bir hastalığın tespit edilmesi açısından önemlidir. Bu erken dönemde teşhis olanağı sağlar.

Meme kanserinin belirtileri nedir?

  • Memede ele gelen kitle, memede şişlik olması ya da bir bölümünde şişlik
  • Memenin cildinde kızarıklık, cildin portakal kabuğu görünümüne sahip olması
  • Meme başında içeriye doğru ya da başka bir yöne çekilme
  • Meme başında berrak akıntı ya da kanlı bir akıntının olması
  • Koltuk altında kitle bulunması
  • Meme cildindeki kalınlaşma ya da meme başındaki kalınlaşma

Memedeki kitle ve diğer belirtiler nasıl fark edilebilir?

Kadınların meme kanserine karşı önlem almasını sağlayan en önemli unsur memesini tanımasıdır. Memenin nasıl bir yapısı olduğunu, muayenenin nasıl yapılacağı, memede hangi dönemlerde değişimler olduğu ve memenin normal halinin bilinmesi gerekir. Kadınlar ancak memesinin normal durumunu bilirse, anormalliklerin farkına varabilir. Meme yapısında normal durum aylık yapılan muayenelerle tespit edilebilir. Kadınlar 20 yaşına geldikten sonra memelerini kontrol etmeye başlamalı. Risk faktörlerinin olmasına göre yıllık mamografi ve ultrason tetkikleri ihmal edilmemelidir.

Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılmaktadır?

Ayna karşısında: Dik durup kollarınıza yan tarafa doğru sarkıtın. Bu pozisyonda memede olabilecek düzensizlikleri, cildin içe çekilmesini, meme başındaki sorunları ve renk değişimleri incelenmelidir. Bu işlemleri daha sonra ellerinizi iki yanda kalçanıza bastırıp, göğüs kaslarınızı kasıp ve kollarınızı yukarıya doğru kaldırarak tekrarlayın.

Yatarak: Sağ memenizi kontrol etmek için sağ elinizi başınızın arkasına koyun, sol elinizi meme başından başlayarak dairesel hareketlerle beraber parmaklarınızı oynatıp memenizi kontrol edin. Bu şekilde meme dokunuzu hissetmeye çalışın. Elinize gelecek kitle, sertlik ve şişlik gibi oluşumlara karşı hassas olmaya çalışın. Bunları sol memeniz içinde tekrarlayın. Bunu yaparken meme başında olabilecek akıntılara dikkat edin.

Koltuk altı muayenesi: Göğüs kasının arkasında bulunan çukur alan yani koltuk altının, hem ayaktan, hem de yatar haldeyken parmaklarla kontrol edilmesi gerekir. Bu bölgedeki hassasiyet ve kitle değerlendirilmelidir.

Bir Cevap Yazın