Melankoli nasıl oluşur?

melankoliMelankoli kendisini düşüncelerde, hareketlerde durgunluk, sıkıntı, mutsuz olma, neşesizlik, kederli olma, konuşma tutukluğu gibi etkilerle belli eden bir ruh hastalığıdır. Kadınları daha fazla etkileyen bu rahatsızlık yaşam boyu bir kaç defa nöbetler halinde yaşanmaktadır. Özellikle kadınların hamilelik döneminde, emzirme döneminde ve adet döneminin bitişinde daha fazla oluşur. Toplumda yaygın olarak yaşanan melankoli, kişilerin daha az hareketli olmasına ve yaşamda heyecan olmayan bir tarza sebep olan ve depresyon yüzünden oluşan duygu durum bozukluğu gibi yaşanır.

Melankoli kişilerde nasıl belirti verir?

Bu kişilerde oluşan sıkıntı, keder gibi durumlar dışarıdan bakıldığında belli olur. Yüz ifadesinde ifadesiz ve durgun bir durum söz konusu olur. Bu kişiler zayıf, süzgün, cansız, isteksiz ve yaşamdan bıkkın olduğunu açık bir şekilde göstermektedir. Kendilerini aciz hisseder ve günahkâr olarak kabul ederler. Çevresinde olan kötü olaylarda her zaman kendilerini suçlar, kendilerinin yok olması halinde her şeyin düzene gireceğini düşünürler. Buna olan inançları yüzünden bazıları kendini öldürmeye bile kalkışabilir. Kararsızlık içinde olmaları, kendilerini aşağı görmeleri, korkularla yaşamaları, ümitsizliğe kapılmaları bu hastaları yavaş bir şekilde eritir. Uykusuzluk ve iştahsızlık çekmeleri yoğundur. Kadınların adet döngülerinde bozukluklar olur. Hatta bu kadınların adetleri kesilebilir. Erkeklerde ise cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık oluşabilir. Bu hastalarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu kendini öldürmeye kalkışmalarına engel olmak olmalıdır. Kedere boğulmuş olan kişinin bu ıstırabını sona erdirmenin yolu, kendine göre canına kıymak olabilir. Bu etkiler kişilerde genellikle sabaha karşı olur. İleri derecede hastaların bu açıdan göz önünde tutulması gerekmektedir. Gerektiği takdirde bu hastaların hastanede gözlem altında tutulması uygun olur.

Melankoli neden olur?

Bu rahatsızlığın genel nedeni genetik etkenlerdir. Daha çok kısa boylularda, yuvarlak yüzlü ve kilolu kişilerde daha fazla oluşur. Melankoli nöbetleri hastalarda 6 ay kadar sürebildiği gibi, 2-3 yıl boyunca devam edebilir. Hastaların uykularının düzenli hale gelmesi, kendisini iyi hissetmesi, kilo alabilmesi, canlılık gibi etkiler hastada iyileşme belirtileridir. Bu rahatsızlık sebebi olmadan ortaya çıkabileceği gibi, farklı gerginlik ve çatışmaların etkisiyle meydana gelebilir. Bir yakının ölümü, para kaybetmek, eşin sadakatsizliği, aile ve iş hayatında oluşan sorunlar melankolinin ortaya çıkışına etken olabilir.

Melankoli klinik tablosu nasıl gelişir?

  • Yavaş başlangıçlı ve ilerleyici durum
  • Hüzünlü mizaçta olma
  • Ruhsal devimsel yavaşlama
  • Hastada bedensel rahatsızlıklar
  • Uykusuzluk sorunları
  • Depresyon belirtileri dışındaki nedensiz belirtiler
  • İlaç tedavisi

Melankoli tedavisi nasıl olur?

Bu hastaların tedavisi bir psikiyatrist tarafından yapılmalıdır. Vücutta meydana gelen bu belirtilerin azaltılması ve yok edilmesi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Kişinin ruh halini düzeltebilecek ilaçlar başarılı bir şekilde tedavi için kullanılır. Hastaya yaşama zevki veren, dünyanın güzelliklerinden faydalanmasını sağlayacak, kendine güvenini arttıracak bir tedavi sayesinde hastaların sağlığına kavuşması sağlanır. Melankoli bir tür depresyonun gizlenmiş durumudur. Kişiler kendisinde bu tür belirtiler olduğunu düşündüğünde, mutlaka tedavi olmalıdır.

Bir Cevap Yazın