Mekatronik mühendisliği nedir?

Bilgisayar kontrollü ve elektromanyetik sistemlerin tamamı, mekatronik mühendisliğinin uygulama alanına giren ve modern çağın endüstriyel üretiminde vazgeçilmez hale gelen teknolojilerdir. Hem ürün tasarımında hem de ürün üretiminde kullanılan mekatronik sistemler, çoklu mühendislik bilgisi gerektiren oldukça karmaşık yapılardır. İlk defa Japonya’da ortaya çıkan mekatronik mühendisliği; makine, elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğinin birleştiği oldukça geniş kapsamlı bir mühendislik dalıdır.

Sensörleri ile çevreyi algılayabilen, mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan sistemler, mekatronik mühendisliğinin ilgi alanıdır. Ayrıca bu sistemlerin sahip olduğu mikroişlemciler ile çevreden toplanın bilgilerin hafızada depolanmasını ve kontrol donanımlarının gerektiği gibi çalışabilmesini sağladığından, mekatronik mühendisliği birçok farklı mühendislik dalının bilgi birikimi üzerine geliştirilmiştir.

Modern dünyanın her geçen gün büyüyen endüstriyel üretiminde olmazsa olmaz olan birçok makinenin tasarımı, üretimi ve çalışması ile doğrudan ilgili olan mekatronik mühendisliği, dünya genelinde her geçen gün daha da gelişen mühendislik dallarından biridir. Gece görüş sistemlerinden mayın tarama robotlarına kadar birçok askeri ekipmanın üretiminde de görev alan mekatronik mühendisleri, özel sektörde kullanılan birçok üründe de söz sahibidir. Bankamatikler, beyaz eşyalar, fotoğraf makineleri, stoklama sistemleri gibi ürünlerin tamamı,  mekatronik sistemli cihazlar arasındadır.

Tarım sektöründe kullanımı yaygınlaşan robotların tasarımı ve üretiminde görev alan mekatronik mühendisleri, geleceğin teknolojilerini üretmektedir. Tüm bunların haricinde günümüzde endüstriyel otomasyonun var olabilmesi, yine mekatronik mühendislerinin çalışmaları sayesindedir. Dört farklı mühendislik dalının bir araya getirilmesiyle oldukça kapsamlı bir eğitim sürecinden geçen mekatronik mühendisleri, her bilim dalının temel bilimsel yapılarını öğrenmektedir. Herhangi bir sektörde ihtiyaç duyulan bir makine mühendisi pozisyonuna bir mekatronik mühendisi getirilebilirken, mekatronik mühendisinin yapacağı bir işi makine mühendisi yapamamaktadır.

En son teknolojilerin kullanımı ile çok hızlı bir gelişim süreci içerisinde olan mekatronik mühendisliği, tahmin dahi edilemeyecek kadar gelişimin yaşanacağı mühendislik dallarından biri olarak görülmektir. Hatta çoğu bilim adamına göre mekatronik mühendisliğinin gelecekte en önemli mühendislik alanı olması kaçınılmazdır. Bilgisayar donanımlarından yapay zekaya sahip robotların üretimine kadar son derece geniş bir yelpazeye yayılan çalışma alanı olan mekatronik mühendisliği, son yıllarda ülkemizde de birçok insanın dikkatini çekmeye başlamıştır.

Bir Cevap Yazın