Medikal estetik nedir?

medikalMedikal estetik tıp alanında sanatsal bir bakış açısıdır. Yüzde, ciltte ve vücudun dış görünüşünde, konturunun ve dokusunun düzeltilmesi için farklı prosedürlerin ve tetkiklerin yapıldığı bir alandır. İnsanların ihtiyacı olan estetik uygulamaların kullanıldığı, doğal ve sağlıklı bir görünüme kavuşmayı sağlayan bu tür uygulamalar sağlık sektöründe bir ihtiyaç halini almıştır.

Medikal estetik non invaziv ya da minimal invaziv teknolojileri ve teknikleri barındırır. Burada yapılan işlemler genel anestezi gerektirmeden ve dokular kesilmeden uygulanır. Bu sayede kırışıklıklar giderilebilir, aşırı terleme önlenebilir, dudak yapısı hacimli hale getirilir ve cilt yaşlanmasının önüne geçilebilir.

Bu alanın hızlı bir şekilde gelişim göstermesi kişilere ameliyat uygulanmadan gençleşme sağlaması yüzündendir. Çünkü insanlar herhangi bir hastalıktan değil, daha iyi görünme isteğiyle bu uygulamaları yaptırmayı isterler. Ameliyat gerektirmeden uygulanan bu işlemler sayesinde hastalar acı duymadan, doğal bir görünüme kavuşabilirler. İş ve sosyal yaşamları herhangi bir şekilde kesintiye uğramaz.

Medikal estetik ve estetik cerrahi uygulamaları ne zaman kullanılabilir?

Medikal estetik ve estetik cerrahi alanındaki uygulamalar aslında birbirinin alternatifi ya da karşıtı sayılmazlar. Bunların içinden hangisi gerekliyse, onun kullanılması uygundur. Ancak uygulamada erken yaşlarda olan ihtiyaçlarda medikal estetik, kırklı yaşlardan itibaren estetik cerrahi alanında bulunan uygulamalar gerekli olur. Hastalarda bunlardan hangisinin yeterli olacağına plastik cerrah karar verebilir. Çünkü ameliyat ile düzeltilmesi gerekli olan sorunlarda, ameliyatsız dolgu maddeleri kullanılırsa, ortaya çıkacak sonuç gerçekten kötü bir görünüm oluşturabilir. Doldu maddeleri fazla kullanıldığında, kişinin görünümü düzeleceğine daha fazla bozulabilir.

Medikal estetik uygulamaları hangi yaşlarda başlayabilir?

Kişilerin medikal estetik uygulamalarına yirmili yaşlarından itibaren başlaması çok yanlıştır. Otuzlu yaşlarla beraber peeling ve botoks gibi uygulamalara ihtiyaç duyulsa da, bu uygulamaların yaşlanmayı önleyen bir etkisi yoktur. Kişilerdeki yaşlanma etkilerini belirleyen faktörler yaşam tarzı ile genetik unsurlardır. Sigara alışkanlığı, güneşte fazla kalma ve solaryuma girme gibi faktörler cildin yaşlanmasında etkilidir. Genlerden dolayı yaşlanma ve yaşam tarzından oluşan etkenlerden korunabilmek için önce bunların düzene sokulması, beslenmeye önem gösterilmesi gerekir. Yaşın kırkın üstüne çıkmasıyla hormonlarda yaşanan azalmayla yaşlanma üzerinde hızlandırıcı etki yapar. Bu yüzden plastik cerrahi uzmanına danışıp, gereken uygulamaların yapılması gerekir.

Medikal estetik uygulamaları nelerdir?

Tıpta estetik amaçlı ameliyat dışı yöntemlerle uygulanan medikal estetik, operasyon gerektirmeyen bir tedavidir.  Vücuttaki kırışıklıkları gidermek, yüzde ve diğer bölgelerdeki sivilceleri yok etmek ve aşırı terleme yakınmasını ortadan kaldırmak gibi etkenleri gidermek için kullanılmaktadır. Medikal estetik içinde botoks, lazer epilasyon, dolgu maddesiyle kırışıklık tedavisi, mezoterapi, incelme, cilt bakımı ve kimyasal peeling gibi uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar incelendiğinde;

Mezoterapi: Bu uygulama estetik tıpta tercih edilen yöntemlerden biridir. Tedavide bölgeye 4-6 mm uzunluğunda iğnelerle değişik oranlarda ilaçlar enjekte edilmektedir. Bu uygulamayla selülit, saç dökülmesi, yüzde gençleştirme, yara izlerinin yok edilmesi, ergenlik ve gebelik döneminde meydana gelen çatlakların tedavisi tercih edilir.

Kavitasyon: Bu uygulama bölgesel zayıflama için tercih edilir. Bölgesel yağların parçalanması ve selülit gidermede yan etkilere sebep olmaz. Mükemmel ve kalıcı bir etkisi vardır.

Cilt bakımı: Bu yöntem herkese tavsiye edilebilir. Hem sağlığa faydalıdır, hem de estetik açıdan mükemmel sonuçları bulunmaktadır. Cildin etkilendiği bu kadar olumsuzluk varken, bunlardan ve bunların olumsuz etkilerinden korunması uygundur. Bu işlem yaklaşık olarak 1,5 saat sürer. Cilt bakımında temizleme, tonikleme, peeling yapma, buhar banyosu, maske ve nemlendirme aşamaları yer alır.

Botoks: Bu uygulamada botolinum toksin denen bir bakteriden elde edilen ilaç, ciltte mimiklerde oluşan kırışıklara zerk edilir.  Bu ilacın zehir olması yüzünden, ciltte dokuyu felç ederek kırışıkların azalması sağlar. Anestezi olmadan yapılan bu işlem, kesinlikle iğne izi bırakmadan uygulanır. Bölgede başka bir deformasyona yol açmadığı için, günlük yaşamın devam etmesinde sorun olmaz.  Kırışıklıklara az miktarda verilen ilaç sayesinde, bölgenin felç geçirmesiyle kırışıklıklar ortadan kaldırılır. Bu etki yaklaşık olarak 3 ay kadar sürmektedir.

İpek kirpik kaynak: Bu işlem bakışlara anlam katan kirpiklere uygulanır. Çarpıcı bakışların olması, alımlı gözler kirpiklerle bağlantılıdır. Kirpik kaynağı yapılıp, kirpiklerin uzatılmasıyla daha etkileyici bir yüze kavuşulabilir. 1,5 saat süren uygulamanın 90 gün sürecek kalıcı bir etkisi bulunur. Doğal bir görünüm elde edebilmek için, ipek kirpik kaynak medikal estetikte son yıllarda oldukça rağbet görür.

Bir Cevap Yazın