Mantolama nedir?

Mantolama denilen uygulama, binaların duvar, kolon ve kiriş bölgelerinin dış veya iç cepheden ısı yakıtım malzemeleri ile kaplanması işlemine verilen genel addır. Mantolama mevsim şartlarına uygun olarak ısı kayıp ve kazançlarını engellemek için bina dış kabuğunun ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanmasıdır. Teknik olarak ise ısı köprüsü oluşturmadan gerekli ısı iletim katsayısına ulaşmak için bina dış yüzeyine yapılan ısı izolasyonudur.
Binalarda ısı yalıtımı için içten, dıştan ve sandviç duvar olmak üzere 3 değişik yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Isı köprülerinin oluşumunu önlemek ve yalıtımın sürekliliğini sağlamak amacı ile yapılan en iyi uygulama elbette ki mantolamadır. Dış cephe mantolama uygulaması yapı fiziği açısından en uygun ısı yalıtım sistemidir.

MantolamaBilhassa kış aylarında, binanın içerisindeki ısıtılmış havayla, dışarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı fazla olduğundan dolayı, binanın içindeki ısı, pencerelerden, çatıdan ve duvarlardan dışarıya kaçmaktadır. Kaçan ısı ısınamamamıza ve dolayısıyla daha çok yakıt tüketmemize neden olmaktadır. Mantolama kaçmaya çalışan ısıyı evin içine hapseder. Mantolama sayesinde %40’a varan enerji tasarrufu yapılabilmektedir. Mantolama yalnızca kış mevsimi için değil yaz mevsimi içinde büyük avantajlar sağlamaktadır. Sıcak havanın içeriye girmesini engellemektedir. Ayrıca mantolama ile cephelerin ısı ve nem transferi en aza ineceğinden, binanızın ömrü uzar.

Mantolama işlemi yalıtım amaçlı uygulanmaktadır. Yalıtımda temel amaç genel olarak ısı yalıtımı sağlamaktır. Çünkü ısı yalıtımı sayesinde yaz kış iklimlendirme giderlerinden büyük ölçüde tasarruf sağlanabilmektedir. İzolasyon işlemi pahalıya mal olabilir. Ancak orta vadede sağlanacak olan tasarruf ile kendini amorti etmektedir. Ayrıca iş yerlerinde yaz aylarında daha serin bir ortam sağlayarak çalışanların temposunda düşüş olmasını önlemekte, yine sıcak havaların neden olabileceği dikkat dağınıklığından kaynaklanan istenmeyen hata ve kazaların meydana gelme riskini oldukça azaltmaktadır. Mantolama evlerde de daha konforlu bir ortam sağlarken yine iklimlendirme giderlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlamaktadır.

İzolasyon her zaman ısı ve sese karşı yapılacak diye bir şart yoktur. Zaman zaman neme karşı da izolasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Bilhassa çok nemli bölgelerde nem hem binaların yapısına ve hem de iç mekandaki mobilyalara zarar vermekte ve ömürlerini azaltmöaktadır. Sıva ve boyaların ömrünü de kısaltmaktadır. Nem için izolasyonun inşaat aşamasında yapılması çok daha etkin bir izolasyon sağlamaktadır.

Mantolama işlemi için kullanılan malzemelerin kaliteli olduğundan emin olunması gerekir. Doğru malzeme kullanılsa bile kötü bir işçilik izolasyon işleminin etkinliğini büyük ölçüde düşürecektir. Bundan dolayı uzun yıllar boyunca bu işi yapmış ve mantolama konusunda uzmanlaşmış firmalarla anlaşmak daha doğru olacaktır.
Mantolama işleminde genel olarak polistren levhalar kullanılmaktadır. Binanın dış cephesi tamamen bu levhalar ile kaplanmakta, levhaların üzeri tekrar sıva ile kaplanım boya yapılmaktadır. Bu işlemin süresi bina büyüklüğü, hava şartları ve bu işi yapan kişilerin ustalığına bağlı olarak değişmektedir.

Mantolamanın başlıca avantajları şunlardır:
1- Hem ısı hem de su yalıtımı sağlar.
2- Binanın dış yüzeyindeki bütün kiriş, kolon, hatıl vb.. betonarme yapı elemanlarını tamamen yalıtarak ısı köprülerinin oluşmasını engeller.
3- Tekniğe uygun olarak yapılmış bir mantolama uygulaması %50 ye varan ısı tasarrufu sağlar.
4- Binayı dışarıdan bir manto gibi sararak ana malzemede sıcaklık farkları sebebi ile meydana gelebilecek çatlakları ve hasarları önler. Dış duvarlarda oluşan yaz kış sıcaklık farkları 5 oC kadar çıkabilmektedir.
5- Bina dış duvarlarını dış ortamın bütün etkilerinden korur
6- Yoğuşma riski en aza düşürür.
7- Mantolama yapılmış binalarda ısı dengeli bir şekilde dağıldığından dolayı yoğuşma ve hava akımı olmaz, bu sayede konforlu bir yaşam sağlanmış olur.
8- Yakıt tüketimini azalttığı için dolaylıda olsa çevrenin korunmasına katkı sağlar.
9- Binanın dış duvarlarında beton içindeki donatıları korozyona karşı koruyarak bina ömrünü uzatır.

Bir Cevap Yazın