Mangal nasıl yapılır?

Yaz kış fark etmeden Türk insanının en çok sevdiği aktivitelerden biri olan mangal, lezzetli bir yemek kadar dostlarla birlikte keyifli geçen sohbetler için de tercih edilir. Mangal keyfi yapmayı 7’den 70’e hepimiz sevsek de iş mangalı yapmaya geldiğinde kalabalık gruplarda dahi birkaç kişi haricinde gönüllü bulmak zorlaşır. Çoğu zaman mangal yapma konusunda en hevesli görünen insanların uzun uğraşlar sonrası büyük hayal kırıklığı yaratması, bu işin o kadar da kolay olmadığının en büyük göstergesidir. Aslında birkaç küçük noktaya dikkat ederek tüm yiyecekler pişmeden geçmeyen bir mangal yakabilirsiniz. Mangalda pişen et ve tavukların dışının yanarken içinin çiğ kalması gibi sorunları da önlemek için birkaç pratik bilgi edinmeniz yeterli olacaktır.

Mangal ve kömür seçimi

İyi mangal yapmak için öncelikle iyi malzemelere sahip olmalısınız. Mangalda yiyeceklerin pişmesini sağlayan kömürün kalitesi, çok büyük bir oranda mangal keyfinizin de belirleyicisi olacaktır. Benzer şekilde iyi ayarlı ve rüzgar korumalı bir mangalınız yoksa pişirme işlemi esnasında birçok sorun yaşayabilirsiniz. Kullanacağınız mangalın rüzgar siperi olması közlerin kısa süre içinde tükenerek mangal keyfinizin yarım kalmaması sağlayacaktır. Ayrıca yeterli büyüklüğe sahip olmayan bir mangalda birçok parti pişirmeniz gerekeceğinden, herkes farklı zamanlarda ya da çok küçük porsiyonlarla yemek yiyecektir. Kömür konusunda ise bu işlerden fazla anlamıyorsanız ilk önce iyi bir kömürcü bulmanız ya da kalitesine güvenilir bir markanın hazır kömür poşetlerinden almanız en doğru tercih olacaktır. Bazı farklı görüşler olsa da genel olarak en kaliteli mangal kömürü “meşe” olduğu kabul edilir. Piyasada meşe kömürü olarak satılan bazı kömürlerin içinde farklı ağaç karışımları da olduğundan, satın aldığınız kömürün içeriğinden emin olmanızda yarar var. Kalitesiz kömürler pişirdiğiniz yiyeceklerde kötü bir koku bırakabileceği gibi, oluşan duman nedeniyle mangal başında zor zamanlar geçirmenize de sebep olabilir.

Ateş yakma

Mangal ateşi yakmak için Türk insanının keskin zekası aralarında araba egzozunu ve saç kurutma makinesini kullanmanın da dahil olduğu birçok farklı yöntem geliştirmiştir. Ayrıca profesyonel olarak bu işi yapan işletmeler kömürün kısa süre içinde köz haline dönüşmesi için tüp ateşi de kullanılır. Aslında mangal ateşi yakmanın en ideal yolu, “dedelerimizin yaptığı gibi” çıra ya da kozalak kullanarak ve herhangi bir suni müdahalede bulunmamaktadır. Birkaç dakika için gereksiz uğraşlar içine girmeyin ve mangal kömürünün köze dönüşmesi esnasında mangal sohbetlerinin keyfini çıkarın. Tüp ateşi kullanmak daha profesyonel bir çözüm olsa da, siz piknik tüpünüzü mangal için değil çayınızı demlemek için kullanın.

Son olarak dumandan etkilenmemek için rüzgarı her zaman arkanıza almayı ve istenmeyen kazalara sebebiyet vermemek için mangalı sağlam bir zemine oturtmayı unutmayın. Bunun dışında mangalınız pişen yiyeceklerden akan yağlar sebebiyle çok harlı yanıyorsa biraz tuz serpmek, köz geçiyorsa da rüzgar yardımıyla ateşi canlandırmak her zaman işe yarayacaktır.

Bir Cevap Yazın