Lotus çiçeği nedir?

Tohumu çok sert olan lotus çiçeğini zımparalayarak bir sonuca ulaşmak hem güç ve hem de uzun zaman almaktadır. Tohumun kalın kabuğu suyu dışarıda tuttuğundan dolayı, tohumun bu dayanıklı ve kalın kabuğuna bir çentik atarak içine su alması sağlanmalıdır. Bunun için bir maket bıçağı kullanılabilir. Lotus tohumlarında tohum içine hastalık girmemesi için bu aşamadan sonra kullanılacak her şeyin steril olması gerekmektedir.
lotus
Temiz, ve daha önce kullanılmamış olan bir maket bıçağı ile tohumun bir yanını yavaş yavaş bir çentik oluşacak şekilde kazılmalıdır. Kabuk çok sert olduğundan dolayı bu işlemi yaparken dikkat etmek gerekmektedir. En kolay yollardan biri, sert bir zemine oturttulan tohumu sıkı bir şekilde tutup, maket bıçağı ile kurşun kalem açar gibi yavaş yavaş, katman katman çentiği büyütmektir. Tohumun açık kahverengi iç kabuğuna gelindiğinde durmak gerekir. Kolaylıkla ayırt edilebilen bu katmanın hemen altında sarı beyaz renkli çekirdek bulunmaktadır. Bu çekirdeğe zarar vermemek için, açık kahverengi ilk kabuk görüldüğü zaman işlem derhal bitirilmelidir. Beyaz içi çekirdeğe gelecek şekilde derine yanlışlıkla inilmişse ve fazla zarar verilmemişse tohum yine de çimlenecektir.

Daha sonra ılık içme suyunun içine tohumları çimlenmek için koymak gerekir. 1,5 litrelik pet şişeler bu işlem için yeterli olacaktır. Daralan tepe kısmını bir bıçak ile kesip, pet şişeyi çimlendirme için kullanabiliriz. Tohumun içine atılacağı kabın şeffaf olması önemlidir. Tohumun koyulduğu kabı, ani ısı değişimlerinden korumak lazım gelir.. Isının değişmesi, tohuma zarar vermeyecek ancak filizlenme süresini olumsuz etkileyecektir. Su ısısını ortalama 25-28 derecelerde tutmak birkaç gün içinde filizlenmesini sağlayacaktır.

Lotus çiçeği ” gerçek nazik çiçekler” olarak tanınmaktadır. Lotus çiçeği daha çok çamurlu ve kirli ortamlarda yaşamaktadır.Lotus çiçeği kirli ve çamurlu bir ortamda yetişmesine rağmen yaprakları tertemizdir. Lotus bitkisi üzerine en ufak bir toz parçası geldiği zaman hemen yapraklarını sallar ve tozu belli bir bölgeye doğru iter. Yağmur yağmaya başladığında yağmur damlalarını kullanarak temizlenir. Lotus çiçeği genellikle “Nelumbo” diye bilinen yağmur ormanlarında yetişmektedir.

Lotus çiçeğinin özellikleri mimari alanda bir çok projeye örnek olmuştur. Binaların dış kaplaması lotus çiçeğinin yapraklarına benzetilmektedir. Böylece yağmur yağdığı zaman bina yüzeyi temizlenmektedir. Daha iyi bir temizlik için benzer özelliklere sahip boyalar üretilmiştir. Alman şirketlerinin bunun üzerinde daha çok durduğu görülmektedir.

Lotus çiçeğinin özellikleri hakkında akademik araştırmalar yapılmıştır. Bonn üniversitesi bu konuda ciddi çalışmalar yapmıştır. En temiz bitki olarak bilinen lotus çiçeğinin üzerinde bir çivi yatağı şeklinde küçük noktalar bulunmaktadır. Bu küçük noktalara arasında sallanan toz zerrecikleri tutunamaz ve en ufak bir yağmur damlasında hemen temizlenir.
Lotus çiçeği ile nilüfer çiçeği birbirlerine çok benzemektedir. Çoğu zaman karıştırılmaktadır. Hatta çoğu özelliğinin aynı olduğu söylenebilir. Aralarındaki en önemli fark boylarıdır. Nilüfer çiçeği en fazla 20 cm’dir. Fakat lotus çiçeğinin boyu 3 metreye kadar ulaşabilmektedir.

Lotus çiçeğinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
1- Lotus çiçeği kalbi kuvvetlendirmektedir. Kalp sağlığımız açısından önemli bir yeri vardır.
2- Lotus çiçeğinin kokusu insanlara uyku vermektedir.
3- Lotus çiçeği mikroplara karşı oldukça etkilidir. Mikropları yok etmektedir.
4- Lotus çiçeği baş ağrısını azaltmakla birlikte cinsel gücü arttırmaktadır.
5- Lotus çiçeğinin kökleri ishal hastalığına karşı son derece etkilidir.

Lotus çiçeğinin mitolojilerde önemli şeyleri sembolize ettiği bilinmektedir. Mavi lotus çiçeği bereket, yeniden doğuş, cinsellik, doğum ve tutkuyu sembolize etmektedir. Eski Mısır döneminde mavi lotus çiçeği kutsal bir çiçek olarak kabul edilmekteydi. Bilhassa dini törenler başta olmak üzere birçok alanda kullanılırdı. Mısır firavunları cinsel amaçlı olarak lotus çiçeğini kullanmaktaydı. Ünlü Mısır piramitlerinde lotus çiçeği cinsellikle birlikte tasvir edilmiştir. Mavi lotus çiçeğinin kan dolaşımını hızlandırma özelliği cinselliği tetiklemektedir.

Lotus çiçeği edebiyatta da yerini almıştır. Birçok şair ve yazar lotus çiçeğine eserlerinde yer vermiştir. Hatta lotus çiçeğine benzeyen edebiyat ödülü yapmışlardır. Bu ödülü ünlü şairimiz Ataol Behramoğlu almıştır.

Bir Cevap Yazın