Limited şirket nedir?

Çoğu insanın günlük yaşantısında reklamlarda, tabelalarda, kartvizitlerde, logolarda ve faturalarda gördüğü şirket isimlerinden sonra gelen ltd. kısaltması, şirketin tüzel bir kişiliğe dayalı olduğunu göstermektedir. Limited şirketlerin çok fazla olmasının en büyük nedeni, anonim ya da adi şirket oluşumlarına göre çok daha kısa ve basit şekilde kurulabilmeleridir. Tüzel kişilerle kurulabilen limited şirketler, 2-50 kişi arasında tüzel kişinin katılımı ile kolay bir şekilde kurulabilir.

Limited şirketin kurulması esnasında tüm şirketin amaçları ve bir takım ekonomik faaliyetlerde beraber çalışacaklarını beyaz eden bir ana sözleşme imzalar. Yazılı olarak ifade edilen ve imzalar ile onaylanan bu sözleşme ise, limited şirketin ortak amaçları doğrultusunda beraber hareket edileceği resmiyet kazanmış olur. Limited şirketlerin kuruluş aşamasında belirlenen sermayesi, ortaklar arasında pay edilmiştir. Bu nedenle limited şirketin borçlanması durumunda, sadece belirlenen sermaye ve ortaklar bu borçtan sorumludur.

Limited şirketlerde ortakların yetkileri, şirketin kurulma aşamasında imzalanan anlaşma ile bağlıdır. Ortaklar şirket sözleşmesinde belirtilmemiş herhangi bir tutum içerisine giremeyeceği gibi, oluşan bazı durumlardan ötürü hak da iddia edemez. Limited şirket ortakları birçok alanda faaliyet gösterebildiğinden, ülkemizde en yaygın tercih edilen şirket türü limited şirketlerdir. Limited şirket ortakları, yalnızca sigortacılık ve bankacılık sektörlerinde hizmet veremezler. Diğer tüm alanlarda limited şirketin idaresinden sorumlu bir müdür olmak şartıyla, hizmet verebilir.

Limited şirketlerde müdür seçimi için özel olarak belirtilmiş bir madde yoktur. Şirket idaresinden sorumlu müdür ortaklardan herhangi biri olabileceği gibi, dışarıdan ortak olmayan birisi de müdür olarak hizmet verebilir. Limited şirket müdürü, şirketin tüm sermayesinden sorumlu kişidir ve herhangi bir zarar durumunda sorumlu gösterilebilir.

Bir Cevap Yazın