Lepistes Nedir?

lepistesLepistes balıklarının ana yurdu Güney Amerika olup,  Poeciliidae familyasında bulunan bir balık türüdür. Akvaryumlarda yetiştirilebilen Lepistes balık türü canlı doğuran balıklardan olmaktadır. Aslında diğer balıklar gibi lepistes türündeki balıklar da yumurtlar. Aralarında ki tek fark ise, lepistes türündeki balıklar yumurtalarını karında sakladıklarından ötürü, doğum esnasında yumurta karında çatlayıp, yavrunun dışarıya atmasına neden olur. Lepistes balık ırkındaki balıklar, Gupi adı ile bilinmektedir. Tatlı sularda yaşayan Lepistes balık türündeki balıklar, dünyanın hemen hemen her yerinde bulunurlar.

Dişileri büyük olan Lepistes balıklarının, erkekleri küçüktür. Dişi Lepistes balıkları tek renk iken, erkek lepistes balıkları oldukça renkli olurlar. Lepistes ırkındaki balıkları bir akvaryumda besleyecekseniz, akvaryuma 4 dişi ve 1 erkek koymanız gerekmektedir. Erkek balıkları çok fazla çiftleştiğinden ötürü, bir süre sonra dişiler dayanamaz. Şayet akvaryumunuzda eşit miktarda dişi lepistes ve erkek lepistes bulunuyorsa; bir süre sonra dişiler hastalanacaktır. Lepistes balıklar düzgün bir şekilde bakılırsa, üremeleri de kolay olacaktır. Lepistes balıkları, tropik bölge canlıları olmasından dolayı, suyun sıcaklığı çok önemlidir.  Su her zaman aynı derece de olması lazımdır. Sıcaklıkta olacak ani düşüş veya ani yükseliş sonucunda Lepistes balıkları hastalanacaklardır. Lepistes Balıklarının 25 derece ile 28 derece arasında beslenmesi gerekir. Akvaryumda besleyeceğinizden ötürü, ısısı kaç derecedeyse o derecede kalması çok önemlidir.

Lepistes balıklarına günde bir defa yemek vermek yeterlidir. Lepistes balıkları, doğan yavruları yediği için, doğum yapan bir balığın yavruları ayrı bir yerde bakılması gerekmektedir. Dişi Lepistes balıkları hamile kaldığını anladığınız zaman, ayrı bir akvaryuma alınması gerekmektedir. Ve doğum yaptıktan bir süre sonra, çıkarıldığı akvaryuma geri konulabilir. Akvaryumdan doğum yapan Lepistes balıklarının yavruları, diğer balıklar tarafından yenileceğinden ötürü, eğer ayrı bir akvaryumunuz yoksa ızgara adı verilen ve yavruların bakıldığı ızgaralardan alınması gerekmektedir. Fakat bu ızgara adı verilen yavruluklarda beslenen yavruların gelişmesini etkileyeceğinden ötürü, Akvaryumu bol bir şekilde yeşillendirilirse yavrular bu yeşilliklerin diplerine veya yeşilliklerin aralarında saklanacağından ötürü, büyük olan lepistes balıkları tarafından yenmezler. Bu sayede büyürler. Canlı bitkiler Lepistes balıkları için çok sağlıklıdır. Eğer Lepistes balıkları için, yaşadığınız yerde canlı bitki bulamıyorsanız o zaman yeşil rafta koyailirsiniz. Raftanın arasında saklanacağından ötürü, yavru lepistesler görülmez ve büyük lepistesler tarafından yenmez.

Bir lepistes yavrusu doğar doğmaz, dişi mi veya erkek mi oldu anlaşılmaz. Dişi veya erkek olduğunun anlaşılması için 3 hafta geçmesi gerekmektedir. 3 hafta sonunda büyüyecek ve kuyruk kısımlarında az da olsa renkleneceğinden ötürü, erkek lepistes mi yoksa dişi lepistes mi olduğu bu sayede anlaşılacaktır.

Suyun sıcaklığı her zaman aynı derecede kalması durumunda bir dişi lepistes balığı 28 günde bir yumurtlamaktadır. Ortalama olarak otuz ile kırk arasında yavru verirler. Bir dişi lepistes balığı doğum yaptıktan sonra çok iyi beslenmesi gerekmektedir. Ve doğum yapmış olan bir dişi lepistes balığı ayrı bir akvaryumda bir süre bakılmadığı durumunda, omurgasında eğilme gibi hastalıklar olacaktır.

Canlı yemi çok seven Lepistes balıkları, su piresi veya iyice temizlenmiş olan tubifex gibi yiyecekler verildiğinde iyi bakımlı olacaklardır. Bir çok insan tarafından lepistes üreticiliği yapılmaktadır. Lepistes balık türleri ülkemizde oldukça çok balık beslemeyi seven insan tarafından beslenilmektedir. Bir çoğu insan ise, Lepistes balığının üreticiliğini kendi evlerinden yapaktadır. Lepistes bakımı çok kolaydır. Isı ayarı düzenli bir şekilde aynı ısıda kaldığı sürece ve yemi her gün düzenli olarak verildiği taktirde bir lepistes balığı iyi bakıldığından ötürü sağlıklı bir şekilde üreyecektir.

Bir Cevap Yazın