Kuru fasulye nasıl yapılır?

kuru fasulyeTürk mutfağının en geleneksel ve en çok sevilen lezzetlerinden biri de kuru fasulyedir. Kuru fasulye ve pilav birlikte; hem göze, hem mideye hitap eden en sevilen iki yemek olarak olarak Türk mutfağının vazgeçilmez lezzet ikilisini teşkil etmektedir. Öyleki, geçen bunca zamana rağmen, gelişen tatlara, artan çeşitlere rağmen bu lezzet ikilisinin popülaritesi her dönem devam etmektedir.

Kuru fasulye sahip olduğu bu popülariteyi ev hanımlarının marifetli ellerine borçlu olmakla birlikte, kuru fasulye her ev hanımının başarıyla yapabildiği bir yemek olmayıp, adeta bir sınav teşkil etmektedir.

Kuru fasulyeyi en lezzetli şekilde pişirebilmek, bir anlamda bu sınavı verebilmek için yapılması gereken adımları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Öncelikle, kuru fasulyenin başarısını belirleyen unsurun fasulyenin yumuşaklık seviyesinin iyi ayarlanması olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle en klasik yöntem; fasulyenin bir gece öncesinden suya konması ve pişirme vaktine dek bu şekilde bekletilmesidir. Fasulyenin 2 su bardağı kadar olmasına ve konduğu suyun fasulyelerin iki-üç parmak kadar üstüne çıkmasına dikkat edilmelidir.
  • Pişirme saatinde fasulyeleri bulundukları sudan ayırıp pişirme yapacağınız tencereye aktarın. Yine aynı oranda su konup, tencere yüksek ısıda olmak kaydı ile ocağa alınır.
  • Suyu kaynayınca, fasulyelerin altı kısılır, ocak en düşük seviyeye getirilir. Tencerenin kapağı da kapatılır.
  • Bu şekilde yaklaşık 40 dakika kadar fasulyeler haşlanır.
  • Haşlanan fasulyelerin suyu süzülerek, soğuk su ile bir kez yıkanarak bir başka kaba alınır.
  • Bundan sonraki aşama yemeğin garnitürü ile birlikte hazırlanmaya başlanacağı aşamadır. Yemeğinizde sucuk, pastırma gibi ilave malzelemeler kullanmanız söz konusu ise bu malzemeleri hazır edin. Tencereye yemek için kullandığınız yağınızı koyun (az tereyağı ve mısırözü yağı karışım tercih edilebilir), yağ hafif kızmaya başladığında , bir adet kıyılmış soğanı ve 1 yemek kaşığı salçayı ilave edin. Salçanızı biber salçası ve domates salçası karışımı şeklinde ilave etmeniz lezzeti artıracaktır.
  • Bir iki adet yeşil biberi incecik doğrayıp onları da bu karışıma ilave edin. Acılı olması istenmiyorsa biberinizi çarliston biber olarak tercih edin.
  • Biber ve soğanlar iyice pişince, sucuk, pastırma gibi pişmiş malzeme ilaveniz varsa onları da ilave edip bir taşım kaynatın, malzemelerin kezzetinin bütünleşmesine imkan verin.
  • En son aşama olarak da halihazırda pişmiş şekilde kenarda duran fasulyelerinizi tencereye malzemelerin üstüne ilave edin. Bu malzemelerin üstüne 1-2 bardak (fasulyeleri çok aşmayacak şekilde) kaynar su ilave edin. Bir tahta kaşık yardımı ile fasulyeleri ezmeden bir kez karıştırın, bir kez kaynatın. Ocağın altını söndürün.

Türk mutfağının bu eşsiz lezzetini siz siz olun mutlaka pirinç pilavı ile birlikte servis edin. Afiyet olsun!

Bir Cevap Yazın