Kulak yanması neden olur?

kulakKulak yanması yaşamayan sanırız yoktur. Bu bir anda mahcup olduğunuzda ya da utandığınızda ya da sıcak ve acı baharatlı yiyecek tüketildiğinde olabilir. Aslında normal bir durumdur. Böyle durumlarda kan daha hızlı ve yoğun bir şekilde kulak damarına gelerek, kulak yanması ortaya çıkar. Bu durumda olan kulak yanması çok kısa süre içinde geçer.

Ancak kulak yanmasının ya da kulakta karıncalanma hissi daha çok nedeni belli olmayan sebeplerle sürekli oluyorsa, çok önemli hastalıkların habercisi olabilir. Çoğu insan bu anormal cilt hissini yaşar. Buna tıp alanında parestezi denilmektedir.  Bu sorun sinirlerde tahribat yapan bir enfeksiyonla, iltihapla ya da bir travma ile bağlantılı oluşabilir.

Kulak yanması sebepleri nelerdir?

Kulak Yaralanması: Kulağa gelen herhangi bir darbe ya da sakatlık duyudaki sinirlerin zarar görmesine neden olabilir ve bunun sonucu olarak da kulakta ağrı ve yanma hissi meydana gelebilir.

Orta kulak iltihabı: Kulakta ortaya çıkan enfeksiyonlar arasında en sık görüleni budur. İltihap sonucunda orta kulakta bir sıvı oluşmaktadır. Orta kulakta etkili olan bu enfeksiyon kulakta ağrıya, tıkanmaya, şişlik ve kulak yanması gibi etkilere neden olabilir.

Dış kulak yolu iltihabı: Dış kulak yolu iltihabı olması da kulak yanması ve karıncalanma hissini meydan getiren başlıca etkenlerden biridir. Genellikle yüzmeden sonra oluşan kulağa su kaçması, dış kulak yolu iltihabının önemli bir sebebidir. Kulakta su birikimi sonucunda nem oluşur ve bakterilerde iltihap oluşumuna neden olur. Belirtileri arasında ciltte kaşınma, kızarıklık, kulakta yanma, şişkinlik ya da kulakta dolgunluk hissi bulunur.

Sinüs enfeksiyonları: Sinüs enfeksiyonları ya da sinüzit kulak yanmasına neden olabilir. Sinüs enfeksiyonlarının oluşma sebebi soğuk, alerjik rinit, burun kemiğinde eğrilik olması ya da burun boşluğunda oluşan iyi huylu tümörler olabilir. Bu etkenler sinüslerin bloke olmasına neden olabilir ve sıvının boşalmasını önler. Bu durum kulak yanması ve diğer semptomların oluşmasına neden olabilir.

Diyabet ve periferik nöropati: Tedavi edilmemiş ya da tedavisi gecikmiş olan şeker hastalığı sinirlerin zarar görmesine neden olabilir. Bu karıncalanma ve uyuşmaya ya da kollar ve bacaklarda, kulaklarda yanmaya sebep olabilir.

Felç: Kulak yanması bazı durumlarda baş ağrısı, görme bozukluğu, konuşma zorluğu ve sersemlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan felçten dolayı olabilir.

Bu etkenler dışında kulak yanmasının başka nedenleri de olabilir. Bunlar arasında alerji, aşırı soğuk hava, güneş yanığı, kimyasal maddelerin neden olduğu yanma, çıban, kulak mukusu gibi etkenler bulunur.

Kulak yanması tanısı ve tedavisi nasıl olur?

Kulak yanması ve kulak karıncalanmasının pek çok sağlık sorunuyla bağlantısı olabilir. Bu ancak yanma hissinin temel sebebi teşhis edilirse tedavi edilebilir. Bunun dışında tedavide kullanılabilecek yöntemler ise;

Aloe vera: Kulak yanması eğer kimyasal yanma ya da güneş yanığından dolayı meydan geldiyse, kulağın dış bölümüne aloe vera yağı sürmek yanmayı azaltacaktır.

Antibiyotik ve iltihap sökücü ilaçlar: Kulak yanması çıban yüzünden oluştuysa antibiyotik ve iltihap önleyici ilaçlar etkili olacaktır.

Anti virüs ilaçlar: Dış kulakta yanma zona hastalığı yüzünden görülürse anti virüs ilaçların kullanımı faydalıdır.

Kan şekerini kontrol altına almak: Kulak yanması diyabetle birlikte ortaya çıkıyorsa önce kan şekeri kontrol altına alınmalıdır. Vitamin desteği almak ta kulakta yanmaya iyi gelebilir.

Tropikal kremler: Sinirlerde olan tahribat yüzünden parestezi görülürse, bu sinirin iyileştirilmesi kulak yanmasına da iyi gelir. Bu sinirlerin tedavisinden doktorlar tarafından tavsiye edilen bazı ilaçlar kullanılır. Bunun dışında bazı tropikal kremler de bu tedavide kullanılabilir. Buna neden olan etken ortadan kaldırıldıktan bazı egzersizler yapılarak, sinirlerin iyileşme süreci hızlandırılır.

Bir Cevap Yazın