Kulak çınlaması nedir ve neden olur?

kulak cinlamasiKulakta dışarıdan duyulamayan çınlamaların, ıslık benzeri seslerin veya benzer herhangi bir sesin kişin kendisi tarafından duyulmasına “kulak çınlaması” denir. Kulak çınlamasının tıp dilinde karşılığı “tinnitus” şeklindedir.

Tinnitusun sebebi, çoğu kez işitme sinirlerinin uçlarında, ki bu uçlar gözle görülemeyecek kadar küçüktür, oluşan hasarlardır. İşitme kalitesi bu sinirlerin sağlıklı olması ile doğru orantılıdır. Sinirler sağlıklı ve sağlam olduğunda işitme etkili bir şekilde sağlanırken, sinirlerde veya sinir uçlarında oluşan hasar hem işitme kayıplarına, hem de kulak çınlamalarına sebebiyet vermektedir. Sinri uçlarında hasarın oluşma nedenleri ise farklı olabilir. Yaşanmış bir kaza, başa alınan  bir darbe gibi travmatik olaylar kadar, aşırı yüksek sese maruz kalmak da işitme siniri uçlarında harabiyetlere sebebiyet verebilmektedir. Kulaklıkla müzik dinleme alışkanlığı tek başına bu harabiyeti gerçekleştirmiyorsa bile riski artırdığı açıktır.

Kulak çınlamasının belirli bir tedavisi yoktur. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilecek muayene ve tetkikler altta yatan nedeni ortaya çıkarıyor ise bu nedenin tedavisine başlanır. Ancak, net bir neden ortaya konamıyor ise yüksek ses gibi risk faktörlerinden uzak durma gibi korunmaya yönelik tedbirler tavsiye edilmektedir. Bu tedbirlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Gürültü kirliliğine sık sık maruz kalmanın engellenmesi
  • Kulaklıkla müzik dinleme alışkanlığında aşırıya kaçılmaması
  • Aşırı tuz tüketiminden kaçınılması
  • Egzersiz yapılması
  • Aşırı yorgunluktan kaçınılması
  • Sinirsel uyarılmaya fazla maruz kalınmaması; alkol, sigara ve kafein gibi uyarıcılardan uzak durulması
  • Gerginlikten uzak durulması, deşarj yollarının kullanılması.

Kulak çınlaması bazen kişiyi aşırı derecede rahatsız eden ve konforu azaltan bir şikayet olmakla beraber, korkulacak bir durum değildir. Geçmeyen bir kulak çınlamasının tespiti halinde, kulak burun boğaz doktoruna gidilmeli, muayene ve tetkikler ile nedeni araştırılmalı, doktor tavsiyesine uygun şekilde aksiyon alınmalıdır.

Bir Cevap Yazın