Kordosentez nedir, nasıl yapılır?

kordosentezGebelik döneminde genellikle 18 ve 20 haftalarında ultrasonografi altında, özel bir iğne kullanılıp karın duvarından girilerek, göbek kordonundan bebeğin kanına ait numune alınmasına kordosentez adı verilir. Bebeğin kanından bu şekilde örnek alınmasından sonra genetik araştırma yapılabilir, bazı enfeksiyonların araştırması yapılabilir, bebekte olan kan uyuşmazlığı halinde, bebeğin bundan etkilenme oranı tespit edilebilir. Yapılan inceleme sonrasında kan uyuşmazlığının bebekte kansızlığa neden olduğu tespit edilirse, yine aynı yöntem kullanılıp yani yeniden kordosentez yapılıp, anne karnında olan doğmamış bebeğe kan nakli yapılabilir.

Kordosentez nasıl yapılır?

Göbek kordonun da olan toplardamar çapının geniş, duvar kalınlığının ince olması yüzünden, bunun yanı sıra atar damar girişlerinin uygun olmaması nedeniyle fetal bradikardinin yüksek olmasından, kordosentez uygulaması için toplardamarın girişi tercih edilmektedir. Uygun olduğu takdirde göbek kordonunun plasentaya giriş yeri tercih edilir. Eğer bu uygun değilse, serbest olan göbek kordonu kısmından giriş yapılır. Uygulanan kordosentez sonrasında kan uyuşmazlığı olan ailelere, aynı anda kan uyuşmazlığı iğnesi (Anti-D) uygulanmaktadır.

Kordosentez ne zaman yapılır?

Ultrason muayenesi sırasında şüpheli bir durumun belirlenmesi, daha önceki prenatal tanı yöntemlerinde yaşanan başarısızlık, sonuçların şüpheli olması gibi bebeğin kromozom yapısının bir an evvel belirlenmesinin gerekli olduğu durumlarda ve genetik kökenli metabolizma ve kan hastalıklarının tespit edilmesi açısından uygulanacak bir yöntemdir. Bundan başka kan uyuşmazlığının tespit edilebilmesi, enfeksiyon hastalıklarının belirlenmesi ve gelişme geriliği olan bebeklerde kan gazlarının belirlenerek, tespit edilmesi için uygulanabilir.

Kordosentez uygulamasının komplikasyonları nelerdir?

Diğer prenatal tanı yöntemleriyle kıyaslandığı zaman, bu uygulamanın daha ciddi riskleri bulunduğu kabul edilir. Aynı zamanda amniosenteze göre daha zorlu olan bir işlemdir. Ancak bu konuda deneyimli ve uzman kişilerce, hastane ortamında uygulanmaktadır. Anne adayı için kanama ve enfeksiyon riski vardır. Uygulamanın bebek açısından da zararları bulunmaktadır. Bunlar anne adayında erken doğum riski oluşturması, bebekte kalp atışlarının zayıflamasına yol açması ve göbek kordonunda zedelenmeye neden olması gibi ciddi sayılan komplikasyonlardır. Ayrıca bu uygulamanın yapıldığı anne adaylarında % 1 oranında bile olsa kayıplar yaşanabilir. Ancak bunun yanı sıra faydalı özellikleri daha fazla olduğu için, bunun gibi risklerin göz ardı edilmesinde fayda vardır.

Bir Cevap Yazın