Köpekler nasıl yıkanmalıdır?

köpekÖzellikle yaz ayları geldiğinde köpeklerin yıkanma ihtiyacı olabilir. Ancak normal olarak köpeklerin cilt dokusu insanlardan daha farklı olması nedeniyle, sık yıkanmalarına gerek kalmamaktadır. Bunun sebebi köpeklerin ter bezleri olmamasındandır. Bu yüzden genellikle yaz gelince yıkanmaya ihtiyaç olur. Buda genellikle köpeklerin yazın dışarıya daha fazla çıkarılması yüzünden kirlenmelerinden kaynaklanır. Fazla yıkanma köpeklerde ciltte kuruma, çatlama ve tüylerde canlılığını yitmesine neden olur. Köpeklerin cildi hava almaya elverişli olmadığı için, cildinde zengin bir yağ dokusu olması nedeniyle, köpeklerinizi yıkarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.

Köpek nasıl yıkanır?

Öncelikle köpeğinizi yıkamadan önce, kullanılacak şampuanın konsantre olup olmadığını öğrenmelisiniz. Şampuan konsantreyse bunu bir kasenin içinde kullanacağınız miktarını aynı oranda suyla karıştırın. Yıkama yapacağınız suyun sıcaklığını, kendinizin yıkanabileceği gibi bir ısıda ayarlayın. Yaz aylarında biraz daha ılık su kullanılabilir. Köpeklerin tüy yapısı kalın ve sık olduğu için, önce tüylerini suyla iyice ıslatın. Bunu yaparken tüylerin arasındaki kaba kirleri suyla temizleyin. Tüylerin iyice ıslatılmasından sonra, elinizle ya da özel köpek yıkama eldiveniyle şampuandan vücuduna iyice sürün. Bu sırada 15-20 dakika kadar köpeğinize masaj yapın. Şampuan cildine ve tüylerine iyice nüfuz edinceye kadar yapacağınız masaj, kan dolaşımını sağlayacaktır. Masaj hem köpeğinizin hoşuna gider, hem de yıkanırken huzursuz olmasına engel olur. Köpek yıkama temel olarak hem temizlik için, hem de masaj için yapılmalıdır.

Köpeğinizin iyice temizlenince, tüylerinden şampuanın arınmasına kadar durulayın. Yıkama sırasında şampuanlama köpeğini kirlilik durumuna göre 2-3 defa tekrarlanabilir. Köpeğinizi yıkadığınız sırada olumsuz davranışlarda bulunmamaya özen gösterin. Buna dikkat etmediğinizde, köpeğinizin sudan korkmasına neden olabilirsiniz. Bunun için yıkama sırasında köpeğinizle oynayarak, bunu daha eğlenceli hale getirin.

Köpek şampuanı seçimi nasıl olmalıdır?

Köpeğinizi yıkarken tercih edeceğiniz şampuan için, köpeğinizin cilt özelliklerini bilmelisiniz. Köpeklerin cilt yapısı genel olarak sıcak, soğuk gibi etkenlere karşı koruyucu etkilere sahiptir. Şampuanlar ise her ırka göre farklı içerikte hazırlanır. Bu yüzden köpeklerinizi sıradan şampuanlarla yıkamayın. Köpeklerin cildi insanların cildine göre daha alkali özelliğe sahiptir. İnsan cildinin PH değeri 5,5 olurken, köpeklerde bu oran 7,5 ile 8,0 arasında olur. Bundan başka köpeğinizin tüyleri de şampuan seçimi için önemlidir. Tüylerinin uzun, kısa ve kıvırcık olması, tüylerin renkleri bu seçimde önemlidir. Terrier ve Yorkshire gibi köpek ırklarının şampuanları da ayrı olur.

Köpekler ne zaman yıkanmaya başlamalıdır?

Köpeklerin bebeklik tüyleri 4-7 aylık oldukları zaman dökülür. Bu geçince köpeklerde yetişkinlik tüyleri gelmeye başlar. Köpek 2 aylık olunca yıkanmaya başlayabilir. Ancak kış aylarında sulu yıkama yapmayın. Bu süreçte kuru şampuanları tercih edin. Sulu yıkamaya için, köpeğin karma aşılarının bitmesini bekleyin. Yazın aşı olan köpeklerin aşıdan 3 gün öncesinde ya da 3 gün sonrasında yıkanması uygun olur. Çok sıcak olan günlerde sadece tüylerini ıslatın. Yıkamak için güneşin sıcak olduğu zamanları yani en tepede olduğu anları tercih edin.

Köpek yıkama sırasında dikkat edilecekler

  • Köpeğinizin tüyleri uzunsa, yıkamadan önce tüylerini taramalısınız. Bunu yıkadıktan sonra ve kuruduktan sonra yeniden tekrarlayın.
  • Şampuanlamada bunun gözlerine ve kulaklarına kaçmasına engel olmalısınız. Özellikle gözlerini yakmayan şampuanları tercih edin.
  • Banyodan sonra köpeğinizin iyice kurulanması gerekir. Hava sıcak olduğu zaman, saç kurutma makinesini fazla kullanmamalısınız. Kuruması için güneşi tercih edin. Soğuklarda saç kurutma makinesinden yardım alabilirsiniz. Önce bundan korksa da, zamanla alışacaktır.
  • Banyodan önce köpeğinizin kurulama havlusunu hazırlamalısınız. Çünkü yıkama bitince, sizi beklemeden silkelenir.
  • Yıkarken kulaklarına su kaçmasına engel olun. Gerekirse sonradan kulaklarından suyu temizleyin. Köpeğiniz yıkandıktan bir süre sonra kulağını sallar ya da kaşırsa, onu hemen veterinerine götürün.

Bir Cevap Yazın