Köpek saldırısında ne yapmalı?

köpekKöpek saldırısı toplumda sıkça rastlanan bir durumdur. Bu durumda ne yapardınız diye hiç düşündünüz mü? Bu durumla karşılaşan herkesin aklına gelen tek  şey kaçmaktır. Fakat oldukça yanlış bir davranıştır. Çünkü kaçtığınız takdirde, köpeğin avlanma içgüdüsünü hareket geçirmiş olursunuz. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey, sakin olmaya çalışmaktır. Bundan sonra,  yine köpeğin size saldıracağını düşünüyorsanız,  bu anda ani hareketler yapmamalı, ellerinizi cebinize götürmemeli, köpekle göz göze gelmekten kaçınmalı, geri çekilmelisiniz ama kaçmamalısınız. Ayrıca kavga eden iki köpek arasına girmemeye çalışmalısınız. Köpekle çok fazla ilgilenmemeye çalışmalısınız. Çünkü onların bölgesinde olduğunuz için, sizi kendi bölgelerinden atmak isteyeceklerdir. Size kendilerince gövde gösterisi yapacaklardır. Bu yüzden onunla ilgilenmemelisiniz. Daha önemlisi, köpekleri kışkırtacak bir hareket yapmamalısınız. Bu şekilde davranmak çok yanlıştır. Siz sadece yolunuza devam edin ve onunla ilgilenmeyin. Köpekler bunu anladıkları zaman ilgilerini yitirerek, sizin peşinizi bırakacaklardır. Bu konuda kendi gözlemlerinize göre karar verebilirsiniz.

Köpek tarafından ısırılırsanız, ısırılan yeri geri çekmeye çalışmayın. Çünkü bu sırada kendi etinizin parçalanmasına sebep olabilirsiniz. Sadece etraftan yardım almak için bağırın ve elinde sopa olan biri bunu köpeğin dişlerinin arasına sokup sizi kurtarabilsin. Fakat iş işten geçmiş ve köpekte kuduz ise, hemen ısırılan bölgeyi, birisinin yardımıyla  bol su ve köpükle yıkayın. Daha sonra hemen hastaneye giderek aşı tedavisini başlatmanız gerekir. Kuduz hastalığının başka bir tedavisi bulunmamaktadır. Sadece aşıda olan antibiyotikler ile virüsün vücuda nüfuz etmesi engellenmiş olur. Normalde köpekler çok nadir saldırıya geçerler. Havlayan köpekler, genelde siz onu kışkırtmazsanız, kolay kolay saldırmayı düşünmez. Daha tehlikeli olan köpekler ise, hiç bir belirti olmadan aniden saldırmaya başlarlar. Köpeğin daha önce birine saldırdığını biliyorsanız, bunu yeniden tekrarlayabilir. Bu yüzden asla kaçmayın. Çünkü köpekler her zaman sizden daha üstün olurlar. Köpeklerin saldırma sebeplerini bilmekte, korunmanız açısından faydalı olabilir.

Köpekler neden saldırır?

  • Yaşam alanlarını korumak istediklerinden
  • Kendilerini tehlikede hissettikleri zaman
  • Yiyeceğinin alınacağını düşündükleri zaman
  • Köpeğin bir rahatsızlığı varsa ya da  rahatsız edildiklerini düşündükleri zaman
  • Üstünlük sağlamak amacı için
  • Oyun oynamak amacıyla

Hiçbir canlı kendini zorunlu hissetmedikçe, kendisinden daha iri olan bir canlıya saldırmayı düşünmez. Sonucunu bilemedikleri bir çatışmanın içine girmezler. Bu yüzden köpek saldırmadan önce, bir taraftan kendisini olduğundan daha iri ve kuvvetli göstermeye çalışırken, diğer yandan rakibini inceleyerek olası bir çatışmanın sonucunu önceden tahmin etmeye çalışırlar. Bir taraftan havlayarak rakibini korkutmaya çabalarlar. Köpeğin cesareti ya da korkusu kuyruğundan rahatlıkla anlaşılabilir. Sürekli dayak yiyen, eziyet gören, aç kalmış ve korkak bir kişilik sahibi olan köpekler saldırganlıktan uzaklaşır. Bu tür köpeklerin başı omuz hizalarından aşağıda olup, yere doğru uzanır. Kuyrukları aşağıda ve bacaklarının arasında olur. Sahibi tarafından özellikle saldırgan yetiştirilmiş, daha önce iç dövülmemiş, açlık ya da eziyet görmemiş olan köpekler ise saldırmaya daha yatkındırlar. Bu tür köpeklerin kuyrukları da, daha yukarıda ve sarmal şeklinde olur.

Köpek saldırısının belirtileri 

  • Köpek size yaklaşıncaya karşı havlar ve hırlar.
  • Köpek kendisine yaklaşıncaya karşı tamamen kayıtsız kalır.  Görmemiş ve duymuyormuş gibi davranır.  Ama gözleri devamlı hareketli ve sinirlidir. Bu davranışı yapan köpek, saldırma taraftarı olmaz.
  • Kuyruğu sinirli sinirli sallanır, bakışlar daha sert ve öfkelidir. Saldırının hemen öncesinde kuyruğun sallanmasını durdurur.
  • Köpek kendi gözlerini, yaklaşanın gözlerine diker ve sinirli bir şekilde her hareketini gözlerse,  bu köpeğin saldırma belirtisidir.
  • Köpekler saldırı kararı almışlarsa, rakiplerinin gözlerinin içine bakarlar. Ama her bakış saldırı amaçlı olmayabilir.

Bir Cevap Yazın