Köpek nasıl eğitilir?

köpek eğitimiKöpek eğitimi, köpeğin yaşına, ırkına ve karakterine bağlı olarak yapılmalıdır. Verilen eğitimde köpekle aranızda ortak bir dil oluşturulmalı ve beklentilerinizin köpek tarafından iyi algılanabilecek bir ortam oluşturulmalıdır. Sahibinin kasıtlı ya da kasıtsız olarak köpekte meydana getirdiği negatif davranışların düzeltilmesi için, sahibinin yanlış davranışları bulunmalı ve derhal düzeltilmelidir. Çünkü köpekler karakter olarak çoğunlukla sahiplerine benzer. Köpeğe verilecek olan eğitimin içinde kesinlikle kaba kuvvet uygulanmamalıdır.

Köpek eğitiminde neler yapılmalıdır?

Köpek eğitiminde öncelik olarak köpekle aranızda iyi bir bağ kurmalı ve bu bağı sürdürmelisiniz. Yavru köpeğe verilen eğitim doğumundan itibaren annesi ve diğer kardeşleriyle birlikte beslenmeyi ve kendini savunmayı öğrenmesiyle başlar. Bu eğitimlerden sonra sahibinin yetiştirmesi ve sosyalleştirmesiyle sayesinde köpeğin eğitimi tamamlanmış olur. Bu sayede negatif davranışlarından uzaklaşır ve daha pozitif bir hayata sahip olur. Köpek eğitiminde doğru olan köpeğin yanlış olan davranışlarını engellemek ve doğru olanı ödüllendirerek bunları alışkanlık haline getirmesi sağlanmalıdır. Bir köpeğin davranışları başlangıçta nasıl alıştıysa öyle devam eder.

Tuvalet eğitimi: Yavru bir köpekte tuvaletini yapması için doğru ya da yanlış bir yer bulunmamaktadır. Tuvaleti geldiği zaman hemen yapar. Verilen eğitimde köpeğe neresinin doğru yer, neresinin yanlış yer olduğu öğretilmelidir. Köpeğin arada bir dışarıya çıkarılması ve onun istediği yere tuvaletini yapması eğitimini almış olmasını göstermez. Köpekler yavru olduğunda bile içgüdüsel olarak yatacağı yeri temiz tutarlar. Tuvalet eğitimi sırasında dikkat etseniz de, bazen ortalık kirlenecektir.

Tuvalet eğitimi verilmeden önce köpek davranışlarının doğru olarak anlaşılması ve bu duruma köpeğin tarafından da bakılması gereklidir. Çünkü köpekler doğruyu yanlışı ve tehlikeyi emniyeti ancak yaşayıp öğrendiklerinde algılayabilir. Sadece kendisi için tehlike yaratacak durumlardan sakınır. Köpeğe verilen ödüller emniyeti öğrenmesini sağlar. Pozitif çekişme ve negatif pekiştirme ise sakınmayı öğrenmesine yardımcı olur. Tuvalet eğitiminde, yanlış olan bir yere tuvaletini yapınca cezalandırılan bir köpek o bölgeyi tehlikeli bir yer olarak anlar. Uygun olan bir yere tuvaletini yapmış ve ödüllendirilmiş ise o uygun olan yer onun için emniyetli bir bölgedir. Tuvalet eğitiminde başarılı bir sonuç almak için, köpeğin devamlı olarak gözetim altında olması ve tuvaletini yapacağı zaman ceza ya da ödüllendirme olarak müdahale edilmesi şarttır. Köpeğinizi tuvalet için dışarıya çıkardığınızda kesinlikle onunla oynamamalı ve gezdirmemelisiniz. İlk olarak tuvaletiniz yapmasını beklemelisiniz. Oyun oynama ve gezme tuvaletini yaptıktan sonra ödülünün verilmesinden sonra gerçekleştirilebilir. Eğer gezme ve oyun oynamayı tuvaletten önce yaparsanız bu durum köpeğiniz tarafından cezalandırılma olarak algılanacaktır. Çünkü oyun oynadıktan sonra tuvaletini yapacak olan köpeğinizi bu davranışlarından sonra eve götüreceksiniz. Yaptığı bu pozitif davranış pekiştirilmeyerek, negatif olarak algılayıp cezalandırıldığını düşünecektir. Daha sonra tuvaletini yaptırmak için dışarı çıkardığınızda negatif olarak algıladığından dolayı tuvaletini yapmayı geciktirebilir, hatta hiç yapmayabilir. Köpeğinizi tuvaletini istenen ve doğru yere yaptığında ödüllendirmezseniz, bu tuvalet eğitimini öğretmekten çok, köpeği kendi başına, başıboş bırakmak demektir. Eğitim ödüllendirme sistemi ile pekiştirilirse başarıyla sonuçlanır.

İtaat eğitimleri: Köpeklere verilecek itaat eğitimi ikiye ayrılır. Bunlar; temel itaat ve ileri itaat eğitimleridir. Temel itaat eğitimi köpeğin alacağı eğitimin temelidir. Temel itaat eğitimini iyi almayan köpekler ileri itaat eğitimlerinde başarı sağlayamazlar ve komutları yerine getirmeyebilir. Temel itaat eğitimi köpeğinize profesyonel köpek eğitmenleri tarafından öğretilmelidir. Eğitim süresi uzun ya da kısa olması köpeğin karakterine ve algısına göre farklılık gösterir. Bu sebeple köpekler için sabit bir eğitim süresi vaat edilmemelidir. Uygulama olarak bu süre 4-6 hafta arasında sürer. Bu eğitimin içinde en son olarak köpeğinize bodyguard ve alan koruma eğitimi öğretilmektedir. Bu eğitimler ise köpeklerin karakterinin analizine göre verilir.

Komut eğitimleri

Temel itaat eğitimi: Bu eğitimin içinde günlük yaşamda en fazla kullanılan komutlar olan temel komutları vardır. Eğitimin amacı köpeğin sahibinin otoritesi altına girmesi ve tasmalı olarak itaatini sağlamaktır. Bu eğitimle köpeğin sadece sakin yerlerde sahibini dinlemesi değil, kalabalık yerlerde ve yabancıların olduğu yerlerde sahibini dinlemesi, ona itaat etmesi öğretilmektedir. Köpekler bu eğitime 6-9 aylıkken başlamalıdır. Temel itaat eğitimi sevk kayışıyla verildiği için, gel, hayır, otur, kalk, takip, bekle, yat gibi temel komutlardan oluşur. Bu eğitimleri öğrenmemiş olan bir köpeğe diğer eğitimler öğretilmez.

Takip komutu: Takip eğitiminde köpeğinizin siz yürürken sizinle birlikte yanınızda tasmalı olarak yürümesi öğretilir. Aldığı komutla köpeğiniz sol tarafınızdan ayaklarınızın hareketleriyle birlikte tasmasına asılmadan yürümeyi öğrenir. Eğer adımlarınızı hızlandırırsanız o da sizle birlikte hızlanır.

Otur komutu: Takip komutunu bilen köpek, sizin yavaşlamanızla birlikte oturmasını söylediğinizde oturacağı komutun eğitimidir. Sahibinden başka bir komut duyana kadar, köpek oturmaya devam eder.

Bir Cevap Yazın