Konuşmaya nasıl hazırlanmalı?

Toplum karşısında konuşmak veya mülakat sürecini doğru bir şekilde yürütmek, önemli bir başarı sayılır. Çünkü daha önce toplum önünde konuşma tecrübesi edinmemiş kişi, ilk yapacağı bu iş karşısında, önemli bir bocalama yaşayacağı hissine kapılır. Herkesin yaşamış olduğu bu durumun yönetilmesi, kontrol altına alınması halinde, en az zayiatla ilk tecrübeden geçileceğini düşünmelisiniz. Bunun için ise yapılması gereken konuşmaya donanımlı bir şekilde gitmek.speakingspeakingspeaking

Konuşma öncesinde hazırlık

Öncelikle kişi kendisine güvenmeli. Tedbiri elden bırakmamalı. Heyecana kapılacağını ama bunu kontrol ettiğinde üstesinden gelebileceğini bilmeli. Fiziğini, konuşmasını, ses tonunu, hedef kitleyi, konunun amacını, konuşma planını aklından çıkarmamalı. Sürekli konuşamama fobisine odaklanırsa, işlerin daha da yolundan çıkacağını bilmeli.

Konuşmaya başlarken

Konuşmaya başladığınızda kesinlikle göz temaslarından kaçmayın. Tam tersine, kişilerin güzüne bakarak konuşma yaparsanız, heyecanınız daha da azalacak. Ses tonunuzu kontrol altına alın. Kalp atışlarınızın hızlanmaya başladığını hissettiğinizde, derin nefes alın. Fiziki duruşunuzu rahat bir forma getirin. Her şeyin yolunda olduğu mesajını beyninize göndermeyi unutmayın. Konuşmaya dikkat çekici bir başlıkla girin. Fıkra ile başlayarak, sorular sorarak, hedef kitlenin size katılmasını veya düşünmeye odaklanmalarını sağlarsınız. Bu süreç içerisinde kendinizi yeniden rahatlatırsınız. Resmilikle alakalı bir takıntınız olmasın. Resmiyetti koruyacağım derken, hepten işleri ve konuşmayı kontrol altına alamayabilirsiniz. Belgelerle ve dokümanlarla konuşmanıza yardımcı olursanız, dikkatleri ve nazarları belgelere çekeceğinizden kendinizin daha iyi olmasını sağlayabilirsiniz. Yani sahnede tek başınıza olmadığınızı hissedersiniz.

Konulma esnasında, uzun cümleler kurarsanız, sonu gelmeyen cümlelerin heyecanınızla beraber dilinize dolandığını, bu dolanmanın daha büyük heyecanlara sebep olacağını unutmayın. Yapılan belki de en büyük hata, topluluk karşısında ilk konulan birisinin uzun cümleler kullanması. Bu anlamsızlığa ve kontrolün zor olmasına neden olur. Kısa cümleler, bilindik kelimeler, somut ifadeler, soyut ifadelerin ayrıca açılanması, bunlara dikkat edin yeter. Başarılı ilk konuşmanızı yapmış olacaksınız.

 

Bir Cevap Yazın