Kontrolü kaybetme korkusu neden olur?

kontrolü kaybetmeKontrolü kaybetme korkusu kişileri oldukça etkileyen sorunlardan biridir. Kişilerde hızlı kalp atışları ve aşırı kaygıyla yaşanan panik atak belirtilerinin arasında yer alır. Bu belirtilerde terleme, nefes darlığı çekilmesi, karıncalanma, göğüste sıkışma gibi etkiler birlikte yaşanabilir. Bu belirtiler kişiyi acil servise kadar götürebilecek şekilde yoğun yaşanabilir. Bunlar çoğunlukla kalp krizi belirtileriyle karıştırılır. Kişi kendisini ölüyormuş gibi hisseder ve korku içine girer. İnsanlar bu etkileri yaşamlarında bir kaç defa yaşayabilir. Kişiyi strese sokmuş olan etken ortadan kalktığında, hissedilen ataklarda ortadan kalkar. Panik atakların sıklaşması durumunda bu durum panik bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Bu sorun profesyonel şekilde tedavi edilmelidir.

Panik atak nedir?

Bu sorun bireylerde ruhsal olarak başlar ve fiziksel etkilerle devam eder. Başlangıçta önce ani ve sebepsiz bir yoğun kaygıyla başlayan sorun, yaşamda stresli olayların etkisiyle tetiklenir. Bu kaygının ortaya çıktığı zaman belli değildir. Uyurken, araç kullanırken, televizyon izlerken gibi farklı zamanlarda yaşanır. Ataklardaki yoğun kaygıya fiziksel etkilerde eşlik eder. Nefes alışverişinde hızlanma, kalp atışlarında hızlanma, baş dönmesi ve göz kararması olur. Kişiyi bu sırada ölüm korkusu sarar. Bu ataklar 10 dakikadan daha az süre devam eder. Fakat belirtileri daha uzun sürede geçer. Bu süre daha uzun sürmeye devam ederse, yaşama engel olacak biçimde artarsa panik bozukluk gibi yaşanır.

Panik atak belirtileri nedir?

Kalp çarpıntısı olması, kontrolü kaybetme korkusu, nefes alışverişinde zorlanmak, titremek, göğüste ağrı, boğuluyormuş hissi duyma, parmaklarda uyuşma ve karıncalanma, ortamdan kopukluk gibi belirtilerle yaşanır.

Panik atağın nedenleri nedir?

İnsanların kaygı ve panik duygusunu belli oranda yaşaması doğal olarak kabul edilir. Bu insanın yaşama tutunması için yaptığı içgüdüsel bir davranıştır. Bunların oranı yükseldikçe zincir bozulur ve yaşanan korku sürekli hale gelip, kişinin yaşamını kontrol altına almaya başlar. Panik atakların niçin yaşandığı, neden ortaya çıktığı konusunda herhangi somut bir bilgi yoktur. Ancak bazı kişilerin buna biyolojik olarak yatkın olduğu bilinir. Yaşamın içinde çocuk sahibi olma, evlenme, yeni bir iş gibi etkenler panik atakların yaşanmasını tetikler. Bunlardan başka bazı hastalıklar ve durumlar bu atakların yaşanmasına sebep olabilir. Bunlar içindekiler;

  • Beyin: Beyin korku gibi pek çok duygunun denetimini yapar. Bazı insanlarda beyin daha aktif çalışır. Bu kişiler sebepsiz yere sürekli korku içinde yaşar. Korku durumunun yaşanması durumunda, vücutta adrenalin salgılanır. Bu yükseldikçe panik atak belirtileri yaşanmaya başlar.
  • Kalp kapakçığı sorunları: Mitral kapak kayması adındaki, kalp kapakçığının doğru kapanmaması durumu panik atakların sebebi kabul edilir.
  • Hipertiroidizm: Tiroit bezinin fazla çalışması yüzünden dolayı artan tiroit hormonu atak belirtilerinin yaşanmasına sebep olabilir.
  • Hipoglisemi: Kan şekerinin düşük olması panik atağa sebep olabilir.
  • Uyarıcı maddelerin kullanımı: Aşırı miktarda kafein alma ve narkotik uyarıcı kullanma panik atak sebebi kabul edilir.

Panik ataklar sırasında ne yapılabilir?

Atakların oluşturduğu etkiyi hafifletmek için bazı yöntemler kullanılabilir. Bunların içinde en etkili olan nefes alışverişine yoğunlaşma olarak bilinir. Vücuda daha fazla oksijen almak ve derin nefesler almaya çalışmak faydalı olur. Kaygısının arttığını hisseden kişiler düşüncelerini dağıtabilecek başka şeylerle uğraşmaya çalışabilir. Düşünceleri değiştirmeye çalışmalı ya da durdurma yollarını denemelidir.

Bir Cevap Yazın