Konaklı neresidir?

konaklıKonaklı Antalya ilimizin en büyük turizm bölgesi olan Alanya ilçesine bağlı olan ve kendi gibi turizm potansiyeli yüksek bir beldesidir. Belde geç Roma dönemine kadar inen tarihi bir geçmişe sahiptir. Osmanlılarda Sadrazam Talat Paşa dönemine kadar Şarapsa olarak tanınmış, bundan sonra Telatiye ismini alarak tarihte önemli bir yer edinmiştir. Konaklı Selçuklu sultanı Alâeddin Keykubat’ın Alanya ilçesini Konya ile bağlamak için açmış olduğu tarihi yol üzerinde bulunmaktadır.  Tarihi geçmişi de oldukça önemli olan, günümüzde turizm yönünden önemli olan bir beldeyi gezeceksiniz. Coğrafi yapı olarak engebeli ve dağlık bir alanda yer alan beldede, tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. Yaz aylarında sıcak ve kurak, kış aylarında ise, bol yağış alan bir yerdir. Her mevsim turizm açısından elverişli olması yüzünden, turizm açısından önemli bir beldedir. Günümüze kadar planlı bir yerleşime sahne olan Konaklı, Çakal Adasıyla Kozaklı Koyuna kadar uzanan on kilometrelik sahil şeridiyle, ziyaretçilerine gün batımının en güzel manzarasını göstermek için beklemektedir. Toros Dağlarının eteklerindeki Konaklı, Akdeniz’in kucağında yer almaktadır. Bu imkânlarla, yeşil ve mavinin buluşmasına tanıklık edeceksiniz.

ŞARAPSA HAN: Antalya ilini Alanya’ya bağlayan karayolunun kuzeyinde yer alan Serapsu deresinin kıyısında yapılmış olan Selçuklu eseridir. Alanya ile yaklaşık olarak 15 km mesafeye sahiptir. Selçuklular döneminin erken dönemdeki han örnekleri içinde, Şarapsa Han mimari tarzıyla dikkat çekmektedir. Hanın giriş kısmında kesme taş, diğer taraflarında yontma taş kullanılmıştır.  10 tane bölümden oluşan hanın, doğu tarafındaki ilk bölümü daha yüksek yapılmış ve diğer bölümlerinden ayrılmıştır. Mescit ya da bey odası olarak ayrılmış olduğu düşünülen bu bölümün, kapı kemerinde küçük bir kitabe yer almaktadır. Han olarak kullanılmış olan bölümün kuzeyinde, büyük kapı dikkat çekicidir. Kapı girişinde yer alan dört satırlık kitabe, iki küçük nişin arasına yerleştirilmiştir.  Handa kuzey ve güney duvarlarına açılan mazgal pencerelerle aydınlatılma sağlanmıştır. Kale burçlarındaki mazgallar, burasının o dönemlerde kale olarak ta kullanıldığını göstermektedir. Günümüzde Şarapsa Han eğlence yeri ve restoran olarak kullanılmaktadır.

AUGEA ANTİK KENTİ: Antik kent ana tanrıça tapınağı anlamına geldiği düşünülen Augea, Luwi ve Helen dilleriyle bağlantılı bir karakterdedir. Antalya Alanya karayolunun güne kısmında yer alan antik kent, Alanya’ya yaklaşık olarak 10 km uzaklıktadır. Akdeniz’in kenarında yer alan iki yükselti arasına inşa edilmiş olan antik kentte, halen arkeolojik kazılar devam etmektedir. Günümüzse hamam olarak kullanıldığı anlaşılan bir bölümü ve nasıl kullanıldığı tespit edilemeyen kalıntıları gün ışığına çıkarılmıştır. Antik kentin Akropolünün doğu kısmı, zaman içinde yok olmuştur.

KIŞLABELENİ YAPI KALINTISI: Selçuklulardan kaldığı düşünülen eser, Antalya karayolunun güney tarafında yer alır. Alanya’ya yaklaşık olarak 10 km mesafede olan kalıntı, 3 adet yapı ve çevre duvarlarından oluşmaktadır. Yörede tarihin açığa çıkarılması için yapılan arkeolojik çalışmalar günümüzde devam etmektedir.

PLAJLAR: Konaklı 10 km uzanan sahil şeridine sahip olmasıyla, mavi bayraklı plajları ile yaz turizmi severlere oldukça cazip gelecektir. Antalya’nın mevcut iki ilçesinden sonra gelen Konaklı en büyük belde olarak, nüfus yoğunluğu oldukça kalabalıktır. Doğal plajların yaz aylarında dolup taşmakta olan belde turizm açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

YATAY ŞELALE: Beldenin merkezine 5 km mesafede olan şelale, sıcak yaz günlerinde serin bir köşedir. Doğal güzelliklerini korumuş ve günümüze kadar ulaşmış olan şelale, bitki örtüsünün güzelliğiyle dikkat çekmektedir. Üzerinde oturma yerlerinin de bulunduğu, bitki türleriyle kaplı ola dik bir patika yoldan çıkılıp ulaşılan şelale, sizlere doğal güzelliğini sunduğunda buraya gitmeye değer olduğunu anlatacaktır.

Bir Cevap Yazın