Kolesterol diyetinde ne yapılmalıdır?

Kolesterol diyeti uygulayan kişiler, doğru beslenme kurallarına uyarak, ilaç gereksinimi duymadan kolesterolünü kontrol altına alabilir. Bu nedenle kolesterol yüksekliği halinde, hemen ilaç kullanmaya başlamamak gerekir. Diyet yapılarak kolesterolün dengelenebilmesi, aynı zamanda genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yapacaktır. Kanda olan LDL kolesterolün yüksek çıkması kalp hastalıkları ve kalp krizi açısından risk faktörü arasında yer alır. Bu durum kan şekerinde yükselme, iyi kolesterolün düşük çıkması, tligliserit oranında yükselme, aşırı kilo gibi etkenlerle bir arada olursa, daha tehlikeli bir sorun halini alır. Bu sebeple beslenme programını değiştirip, kolesterol seviyelerini kontrol altına almak, vücutta olan hastalıkların kontrol edilmesini sağlar. Kolesterolün düşürülmesiyle, sağlıklı olarak yaşanacak ve daha iyi bir yaşamın kapıları açılacaktır.

Kolesterol diyetinde uyulması gereken davranışlar nedir?

kolesterol diyeti

  • Doymuş yağ oranını azaltma: Kolesterol seviyelerini kontrol altına almak için, kolesterol açısından zengin olan besinleri sınırlama yerine, doymuş yağların tüketimini azaltmak daha etkili bir yoldur. Doymuş yağların fazla miktarda tüketilmesi, kolesterol seviyesini arttıran en önemli unsurlar arasında yer alır. Bu yağları sağlıksız olarak tabir edebiliriz. Doymuş yağlar kendi aralarında yirmiden fazla türe ayrılmaktadır. Bunların vücudumuza verdiği zarar aynı oranda olmaz. LDL yani kötü kolesterolü yükseltecek olan doymuş yağlar, tam yağlı olan süt ve süt ürünlerinde, tereyağında fazla oranda bulunur. Sığır etleri, iç yağlar ve hayvansal gıdalarda olan yağlarda bu kategoriye girmektedir. Bitkisel ürünlerin bir kısmında da doymuş yağlar bulunmaktadır. Palmiye yağı ve hindistan cevizi yağı gibi yağlar doymuş yağ oranına sahiptir. Zeytinyağı tekli doymamış yağ yönünden zengin olduğundan, içinde doymuş yağ oranının olması fazla önemsenmez. Buna rağmen zeytinyağını bile gereğinden fazla tüketmemek gerekir. Kolesterolün kontrolü için alınabilecek ilk tedbir yağ tüketiminin azaltılması olacaktır. Yirmili yaşlardan sonra tam yağlı süt ürünlerini tüketmemek, yağı fazla olan etleri yememek koruyucu olacaktır. Yani kolesterol seviyelerini yükseltecek gıdaları kısıtlamak yerine, daha sağlıklı olan besinleri tüketmeye çalışmalıyız.
  • Kolesterol açısından zengin olan besinlerin sınırlandırılması: Kolesterol diyeti yaparken, kolesterol yönünden zengin olan besinleri azaltmak doğru olacaktır. Kolesterolü yüksek olan kişilerin yumurta sarısı gibi besinleri azaltası önerilir. Özellikle damar sertliği olanlar, bypass olanlar ve kalp krizi geçirenler bunlara dikkat etmelidir. Uygulanacak kolesterol diyetleri herkes için farklı olmalıdır. Bazı kişilerde kolesterolün düşürülmesine neden olan diyetler, bazı kişilerde ise başarısız sonuçlar verebilir. Bu sebeple sürekli olarak kontrol altında olunmalı ve LDL oranındaki düşüş takip edilmelidir.
  • Beslenmenin doğru olması: Kolesterol yüksekliği olan kişilerin, doymuş yağları ve yüksek kolesterole sahip olan besinleri kısıtlaması yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle diyet programına düşük glisemik orana sahip olan gıdaları dahil etmek gerekir. Bunun için mercimek, yulaf ezmesi, bulgur, sebze, meyve, kepekli ürünler gibi besinleri diyet listesine almak, beyaz unlu gıdalar, cips, kraker, pirinç, alkol, bisküvi, patates, pekmez ve bal gibi yüksek glisemik oranına sahip olan gıdaları diyet listesinden çıkarmak gerekir. Balık tüketimine ağırlık verilmeli, zeytinyağı kullanımına dikkat edilmelidir.

Kolesterol seviyesini düşüren besinler nedir?

  • Balık çeşitleri
  • Yulaf kepeğinden yapılan besinler
  • Badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler
  • Sarımsak, soğan
  • Elma, greyfurt gibi meyveler
  • Keten tohumu
  • Kuru bakliyatlar özellikle kuru fasulye
  • Siyah ve yeşil çay
  • Zeytinyağı

Bir Cevap Yazın