Koleksiyonculuk nedir?

İnsanlar daha çok sevdikleri şeyleri toplamaktan haz alırlar. Bir kenara koyulan çizgi romanlar, bebekler,pullar, deniz kabukları, değişik taşlar, kartpostallar biriktirmeye eğilim bulunmaktadır. Koleksiyonculuk çok fazla zaman almayan, masraflı olmayan, buna binaen eğlendirici ve öğretici özelliği olan bir uğraştır. Gittiğimiz her yerde koleksiyonumuza katacak mutlaka yeni bir şey bulabiliriz.
k
Rozet, model uçak, bilye, küçük arabalar, kibrit kutusu, kartpostal, ünlü imzalar, taş kısaca evde bir kutu veya çekmecede saklayabileceğiniz hemen her şey toplanabilir. Koleksiyonunuz büyüdükçe en çok ilginizi çeken konuda giderek uzmanlaşırsınız. Ne var ki bu konuda bilgilenmenin ve arayışın sonu yoktur. Durmadan keşfedilecek yeni şeyler çıkar. Başka koleksiyoncular ile tanışır. Belki de koleksiyonculukla ilgili bir kulübe veya derneğe üye olabilirsiniz.

Bir koleksiyonun mutlaka değerli nesnelerden oluşması gerekmez. Gazete eksikleri ya da tatil fotoğraflarından meydana gelen bir albüm yıllar geçtikçe daha çok ilgi toplayacak ve değer kazanacaktır.
Her evde bulunan sıradan şeyler örneğin konserve kutuları, dergiler, düğmeler, şişeler, oyuncaklar ileri ki zamanlarda bir koleksiyoncu için büyük bir önem taşıyabilir. Örneğin 19. Asırda kutlama kartları günümüzde büyük bir öneme sahip bulunmaktadır.

Bazı koleksiyoncular için topladıkları eşyaların parasal değeri çok önemlidir. Eski mobilyalar, porselenler, camlar, kitaplar gibi antikaların alım satım işlerini yapanlar özgün bir parçayı taklitlerinden kolaylıkla ayırt etmektedirler. Ama koleksiyoncuların çoğu, eşyaların parasal değerinden çok kendisi ile ilgilenmektedirler.
En yaygın olan koleksiyonlar pul ve para koleksiyonlarıdır. Doğaya ilgi duyanlar kuru ot, kuş tüyü, çiçek veya yaprak toplayarak koleksiyonculuğa başlayabilirler. Ne var ki, kuş yumurtası toplamak ya da yaban bitkileri kökünden sökmek doğru değildir. Kuş tüylerini bir kâğıda ya da deftere yapıştırabilirsiniz. Aynı uygulama değişik özellikteki taşlar içinde yapılabilir. Çiçeklerin ise çiçekleri kalın kurutma kağıtları arasına yerleştirip üzerine de ağır kitaplar koyulabilir. Kurutma kâğıdını iki üç günde bir değiştirmek gerekir. Üzerindeki ağırlığı bir haftadan önce kaldırmamakta fayda vardır. Kurutulmuş çiçekleri bir kağıda yapıştırıp kartın üzerine ne zaman nerede bulduğunuzu yazıp üzerine selefon geçirip koruyunuz. Yaprak ve otlarda aynı şekilde korunabilir.
Fosil, taş ve deniz kabukları toplarken çok iyi bir başvuru kaynağı gereklidir. Koleksiyonculuk konusunda uzmanlar tarafından yazılmış kitaplar bulunabilir. Bu kitaplar bulduklarınızı tanımlamanıza yardım edecek ve konuya dair gerekli bilgiyi verecektir.

Toplayabileceğiniz bir çok ilginç nesne arasında gazete reklamları, çıkartmalar, şarap şişesi etiketleri , nazar boncukları, afişler, davetiyeler sayılabilir. Bugün dünyanın hemen hemen her yerinde üretilmekte olan kibrit kutularının etiketlerinde yerel giysilerden, ulusal sembollere, özdeyişlerden şakalara kadar bir çeşitlilik göze çarpmaktadır. Etikete zara vermende kutudan ayırmak için kutuyu 5 dakika boyunca bir tabak ılık suya baş aşağı daldırarak etiketin iyice ıslanmasını sağlamak gerekmektedir. Bundan sonra kağıt etiket özenle kutudan ayrılır ve kurutmaya bırakılır.

Top, bebek, yapma hayvanlar gibi oyuncaklar uzun zamandan beri çocuklar için ilgi çekicidir. Kurgulu oyuncaklar, oyuncak trenler, otomobiller yine koleksiyonculukta kullanılabilecek nesnelerdir. Koleksiyonunuzu en güzle biçimde sergilemek için zaman ve çaba harcamalısınız. Camlı bir dolap koleksiyonunuzu sergilemek için çok uygundur. Kuşkusuz en büyük koleksiyonlar müze ve sanat galerilerinde sergilenmektedir. Kısaca zaman ve çaba harcanırsa koleksiyonculuk sınır tanımaz bir uğraştır.

Bir Cevap Yazın