Kızamık hastalığı nasıl yaşanır?

kızamıkKızamık hastalığı virüsle oluşan akut özellikte ve döküntülü enfeksiyon bir hastalığıdır. Bu rahatsızlık çocuk hastalıkları arasında yer alır. Hastalığın yetişkin kişilerde görülmemesi, çocukluk döneminde kızamık hastalığının geçirilmesine ve kalıcı bir bağışıklık kazanılmasına bağlıdır. Bu rahatsızlık tükürük damlacıklarıyla bulaşmaktadır. Güneş alan ve iyi havalandırılmış bir odanın içinde kızamık virüsünü kapma olasılığı azalmaktadır. Hastalığın sonbaharla birlikte artması, kış aylarında ise özellikle mart ve nisan aylarında en üst düzeyde görülmesi karakterizedir. Yaz aylarında ise fazla görülmez. Kızamık virüsünün vücuda girmesiyle birlikte kuluçka süresi 10-14 gün kadar olur. Şikâyetlerin başlamasından önce iki gün ve döküntüden sonra dört gün en fazla bulaşıcı özelliği bulunur. Kişilerin bu hastalığı geçirmesi ömür boyu bağışıklık kazanmaya yeterli olur.

Kızamık hastalığı nasıl bulaşır?

Hastalık kişilere tükürük damlacıklarıyla bulaşmaktadır. Hastaların kullanmış olduğu oyuncak, çamaşır, giysi ve yemek kaplarından bulaşma fazla olmaz. Ancak hastanın kullanmış olduğu çatal, kaşık, bardak gibi özel eşyalar temizlenmeden duyarlı kişiler tarafından kullanılırsa, kızamık bulaşması söz konusu olabilir. Mikropları alan hastaların öksürme ve aksırması sırasında çıkan tükürük taneleri havadan sağlıklı kişilere geçer. Solunum yoluyla alınan mikroplar vücudun içine yerleşir.

Kızamık hastalığının belirtileri nelerdir?

1. ve 3. günlerde: Hastalıkta bu günlerde hafif titreme ve ateş, burunda akıntı, kuru öksürük ve gözlerde kızarıklık görülür. Yanakların iç taraflarında, üst azı dişlerin yanındaki diş etlerinde küçük beyaz noktalar yani koplik lekeleri belirir. Bunlar hastalığın tanısına yarar.

4. ve 8. günlerde: Hastalarda bu dönemde yüksek ateş görülür. Ciltte oluşan döküntüler kulak arkasından yüze doğru, gövdeye ve kollarla bacaklara doğru yayılım gösterir. Döküntülerin takip ettiği sıra, iyileşme döneminde aynı sırayla kaybolacaktır. Bu dönemde gözlerde ışığa karşı hassasiyet olur. Bademcikler şişer ve  öksürük olur. Hastalık sırasında göz konjunktivası iltihabı olabilir.

Bu günlerden sonra hastanın ateşinde düşme ve döküntülerde gerileme olur. Kızamık hastalığı belli belirsiz olacağı gibi, hastaları ölüme götürebilecek kadar ağır seyredebilir. Vücut direncinin kırılmasına sebep olur. Bu yüzden hastalık yaşanırken mikroorganizmalar yüzünden iltihabi sorunlar oluşabilir. Bu sorunlar ağız iltihabı, orta kulak iltihabı, menenjit, larenjit, zatürre, bronşit, beyin iltihabı  gibi rahatsızlıklardır.

Kızamık hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Kızamığı tedavi edecek özel bir ilaç yoktur. Hastalar döküntü, nezle bitinceye kadar izole edilmelidir. Ateş düşünceye kadar yatak istirahati yapmaları gerekir. Ağız temizliğine dikkat edilmeli, şikâyetlere bağlı oluşan etkilere karşı ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar alınabilir. Kızamıkla birlikte başka rahatsızlıklar oluştuysa, bunlar tedavi edilmelidir. Hastada bakterilere bağlı bir sorun olmazsa, antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır. Salgınlar olması durumunda, çocuklara dikkat edilmelidir. Kalabalık yerlere girmelerine izin verilmemelidir. Bulundukları odaların ısısı 18-22 derecede tutulmalıdır. Beslenme içeriğinde A ve C vitamini içeren besinler olmalıdır.

Kızamık hastalığından korunma nasıl olur?

Bu rahatsızlık 3 yaş altındaki çocuklarda, hamilelerde ve yaşlılarda tehlikelidir. Bu kişilerde zatürre ile birlikte görülebildiğinde, ölüme yol açabilir. Bu yüzden hastalıktan aşıyla korunmaya çalışılmalıdır. Zayıflatılmış canlı virüsle hazırlanmış aşılar 15 aylık olan çocuklara yaptırılmalıdır. Bağışıklık sistemi zayıf ve beslenme düzeni yetersiz çocuklara 6 ay sonra destek aşı dozu yapılmalıdır. Salgın dönemlerinde 9 aydan büyük çocukların hepsi aşılanmalıdır. Bundan sonra 15 aylık olduklarında aşının destek dozu uygulanmalıdır.

Kızamık hastalığında ne zaman doktora gidilmelidir?

Hastanın kızamık geçirdiğinde genel durumunun kötüleşmesi halinde, balgam çıkarması halinde virüs kökenli zatürre geçiriyor olabilir. Döküntülerin olduğu sırada uyku hali, yorgunluk, huzursuzluk ve gerginlik olursa, sayıklama ve kasılma durumunda beyin iltihabı geçirebilir. Hastalık sırasında kişide duyma güçlüğü ve kulak ağrısı olursa orta kulak iltihabı geçirebilir. Bu belirtilerin dikkate alınarak, mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

Bir Cevap Yazın